Ce sunt asigurarile de garantii si de ce devin tot mai populare

Joi, 05 Iunie 2014, ora 08:38
4719 citiri
Ce sunt asigurarile de garantii si de ce devin tot mai populare

Cash flow-ul este un instrument esential pentru controlul si consolidarea oricarei afaceri, motiv pentru care in ultimii ani asigurarile de garantii au inceput sa devina un instrument financiar utilizat din ce in ce mai des de catre companii.

Principalele avantaje ale utilizarii unei asigurari de garantii sunt urmatoarele:

  • evitarea blocarii banilor in depozite colaterale;
  • costuri reduse in comparatie cu scrisoarea de garantie bancara;
  • proces relativ rapid de emitere a garantiei;
  • 100% acceptate de Autoritatile Contractante din Romania;
  • consiliere de specialitate;
  • protectie fata de executarea nefondata a garantiei;
  • posibilitatea de a participa la mai multe licitatii publice.
  • Asigurarile de garantii fac parte din categoria instrumentelor de garantare eligibile, prevazute in legislatia achizitiilor publice, reprezentand alternativa mult mai economica, mai rapida si convenabila fata de scrisoarea de garantie bancara.

    O asigurare de garantie se prezinta sub forma unui angajament scris intre trei parti, Asigurator in calitate de Garantor, Asigurat /Ofertant si Beneficiarul contractului /Autoritatea contractanta.

    In cadrul acestui angajament scris care imbraca forma unei polite de asigurare, Asiguratorul garanteaza indeplinirea obligatiilor contractuale asumate de catre Asigurat fata de Beneficiar si se angajeaza sa despagubeasca Beneficiarul, in conditiile in care Asiguratul se face vinovat de neindeplinirea obligatiilor garantate.

    O asigurare de garantie se emite dupa o analiza completa a companiei, similara cu analiza de scoring, privind bonitatea, solvabilitatea, capacitatea de a indeplini obligatiile contractuale garantate si reputatia companiei.

    Principalele tipuri de asigurari de garantii sunt:

  • Garantia de participare la licitatie;
  • Garantie de buna executie;
  • Garantia de returnare a avansului;
  • Garantia de buna executiepentru perioada de garantie /notificare
  • Asigurarile de garantii sunt acceptate ca si instrumente de garantare eligibile pentru orice proceduri/contracte de achizitie publica.

    Prin modificarile aduse in cursul anului 2009 legislatiei nationale din domeniul achizitiilor publice, respectiv prin adoptarea HG nr. 834/2009 privind modificarea si completarea HG nr. 925/2006 pentru aprobarea normelor de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractelor de achizitie publica din OUG nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii, a fost instituita obligatia autoritatilor contractante de a accepta constituirea si respectiv dreptul operatorilor economici de a constitui atat garantia de participare, cat si garantia de buna executie prin orice instrument de garantare emis, in conditiile legii, de o societate bancara sau de o societate de asigurari, asa cum rezulta din prevederile art. 86 si cele ale art. 90 din hotararea anterior mentionata.

    In aceste conditii, o astfel de asigurare de garantie devine un instrument important in politica economica a unei companii, asigurand o mai mare disponibilitate a resurselor financiare si fiind totodata un mijloc la indemana pentru eficientizarea costurilor. Lasati deoparte reticenta si, fara niciun fel de obligatii, solicitati ajutorul unui broker pentru a obtine consilierea necesara si pentru a va oferi o alternativa la mijloacele de garantare traditionale.

    Articol semnat de Alexandru Dragusan, specialist vanzari online Otto Broker.

    Daca ai intrebari sau vrei sa transmiti un mesaj autorului acestui editorial, lasa un comentariu in sectiunea dedicata de mai jos. Nu uita sa lasi si adresa ta de e-mail, astfel incat sa te putem contacta si sa iti transmitem raspunsul.

    Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

    #companii asigurari, #asigurari garantii, #broker asigurari , #Broker asigurari