Asiguratorii: Politele RCA si CASCO se vor scumpi "destul de mult" in 2012

Vineri, 06 Ianuarie 2012, ora 18:13
4741 citiri
Asiguratorii: Politele RCA si CASCO se vor scumpi "destul de mult" in 2012

Politele RCA si CASCO se vor scumpi in 2012 din cauza reducerii numarului de subscrieri din ultimii ani si a schimbarii politicilor de pret, in conditiile in care unii asiguratori au practicat preturi de dumping.

In plus, si modificarea legislatiei RCA ar putea sa influenteze pretul politelor auto in acest an.

Segmentul politelor RCA a scazut cu 18,5% in trimestrul 3 din 2011, fata de aceeasi perioada a anului 2010, totalul primelor brute subscrise scazand la aproximativ 1,55 miliarde de lei, fata de 1,9 miliarde de lei in 2010, potrivit datelor publicate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.

In ceea ce priveste segmentul CASCO, declinul este si mai pronuntat. Aceasta clasa de asigurari a scazut cu 19,79% in T3 din 2011, fata de aceeasi perioada din 2010, iar totalul primelor brute subscrise a fost in aceasta perioada de 1,55 miliarde de lei, fata de 1,93 miliarde de lei in aceeasi perioada a anului anterior.

"Anticipam ca anul 2012 nu va aduce o relansare a pietei auto sau a celei de credit sau de leasing, care ar putea influenta in mod pozitiv industria de asigurari. Un alt domeniu spre care trebuie sa ne uitam este piata muncii si evolutiile din aceasta zona. Daca somajul va creste, iar veniturile angajatilor vor continua sa scada, atunci aceste tendinte vor fi resimtite si de industria asigurarilor", au declarat pentru Business 24, oficialii CSA.

Pe de alta parte, brokerii din piata sunt de parere ca segmentul CASCO este mult mai vulnerabil decat RCA.

"Referitor la asigurarile RCA, din ce date avem noi de pe site-ul www.rca-ieftin.ro, numarul de oameni care au ales sa renunte la autoturisme din cauza costurilor este stabil, nu se afla pe un trend descendent. Cei care au nevoie de masina vor continua sa isi faca polita RCA, deoarece este obligatorie si ii scuteste de plata unor daune in cazul unor accidente. Cat priveste asigurarile CASCO, care au fost incheiate de mult mai putini soferi in 2011, acestea tin mult mai mult de veniturile populatiei, nefiind obligatorii", este de parere Valentin Radu, manager RCA ieftin.

Pe langa contextul economic nefavorabil, o alta cauza a declinului acestor clase de asigurari ar fi chiar strategiile inechitabile practicate de unii dintre asiguratori, potrivit surselor din piata.

"Scaderea constanta a segmentului auto se datoreaza diminuarii dramatice a preturilor primelor la politele RCA si CASCO. Inca o data spun ca suntem ingrijorati de politica de preturi mici practicata la aceste tipuri de asigurari, politica pe care Astra o priveste cu retinere, in contextul in care valoarea daunelor creste in mod constant. De fapt, aceasta situatie a condus si la scaderea pietei de asigurari generale in ansamblu", a declarat Radu Mustatea, presedinte directorat Astra Asigurari.

Chiar daca CSA nu poate interveni asupra politicilor de preturi practicate de asiguratori si nici asupra strategiilor comerciale ale acestora, asiguratorii vor fi nevoiti sa creasca preturile politelor in acest an, deoarece acestea nu acopera in momentul de fata costurile.

"Cred ca in 2012 tarifele vor creste destul de mult, cat timp exista o diferenta de aproximativ 20% intre tariful practicat actual si cel dictat de ratiunile economice. Un alt motiv ce va duce la cresterea tarifelor RCA este si marirea limitelor de raspundere ale asiguratorilor, pana la nivelul maxim, incepand cu 2012, conform alinierii Romaniei la normele UE", considera Valentin Radu, manager RCA ieftin.

Pe de alta parte, si modificarile aduse legislatiei RCA, valabile de la inceputul anului ar putea sa influenteze tarifele practicate de asiguratori. Acestea vizeaza penalitati pentru asiguratorii care nu isi indeplinesc obligatiile ce decurg din politele RCA si introducerea sistemul bonus-malus pentru asiguratii persoane juridice.

"Modificarea legislatiei RCA va afecta in mod cert asiguratii. Este foarte probabil ca un demers ce presupune plata de penalitati de catre asiguratori si reguli mai stricte privind decontarea sa se traduca in tarife mai mari la politele RCA. Pe de alta parte, sistemul bonus-malus va afecta de acum si persoanele juridice. Astfel, de la 1 ianuarie, companiile ce au produs daune platesc instantaneu tarife mai mari la politele RCA", a afirmat Valentin Radu.

Un sistem de tarifare corect, este si solutia pe care o vede Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, pentru ca piata asigurarilor sa poata iesi din acest impas.

"Primul factor de influenta ar fi unul extern, si anume relansarea pietei auto si, implicit, a celei de finantari auto. Cel de-al doilea, tine de schimbarea politicilor de tarifare ale asiguratorilor. Aici CSA nu poate interveni decat pentru a verifica daca nivelurile de pret transmise spre avizare de asiguratori sunt stabilite astfel incat sa acopere riscurile asumate de acestia", sunt de parere oficialii CSA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#polite rca, #polite casco, #scumpire polite RCA , #RCA