Atentie la datele din polita RCA!

Joi, 03 Iulie 2014, ora 08:24
12576 citiri
Atentie la datele din polita RCA!
Foto: forumautomotivo.com

O polita de asigurare RCA nu este doar o foaie de hartie utila la politie, este un document cu regim special si reprezinta un angajament. Datele salvate pe polita au scopul de a identifica cu exactitate atat asiguratul cat si obiectul asigurat, de aceea, completarea corecta este foarte importanta.

Din acest motiv consider ca este esential ca indiferent daca optam pentru incheierea acestui tip de asigurare prin intermediul unei cunostinte, la biroul unui broker/ asigurator sau online sa verificati corectitudinea datelor introduse in acest document.

In functie de datele in cauza, gravitatea unei erori pe o polita RCA poate varia, consecintele putand fi de la "inexistente" pana la situatii in care polita nu este valabila in caz de dauna.

Astfel principalele aspecte carora ar trebui sa le acordam atentie sunt urmatoarele:

1. Nume asigurat. Daca numele asiguratului este completat gresit, modificarea reprezinta solutia optima.

2. Adresa asigurat. De obicei completarea gresita reprezinta o eroare remediabila prin solicitare de modificare, insa trebuie tinut cont de faptul ca la o parte din asiguratori prima de asigurare este influentata de judet si localitate. Caz in care pot aparea diferente de pret.

3. CNP/serie de sasiu. Completarea gresita a oricarei dintre aceste doua informatii este o eroare ce trebuie rezolvata imediat, datele in cauza identificand asiguratul, respectiv obiectul asigurat. De asemenea prima de asigurare este afectata datorita interogarii gresite a bazei de date CEDAM. Se recomanda verificarea acestor date riguros in cazul in care clasa BM returnata este B0.

- In cazul in care la momentul emiterii se constata ca oricare dintre cele doua informatii a fost furnizata eronat, solutia optima este emiterea unei polite corecte si anularea celei gresite. Polita corecta se poate emite la acelasi asigurator.

- Daca eroarea este reclamata dupa intrarea in valabilitate a politei de asigurare, in majoritatea cazurilor se incearca modificarea politei (anularea reprezentand o solutie doar cu acordul asiguratorului). Implicatiile pot fi majore, prima de asigurare modificandu-se de asemenea.

4. Incadrare vehicul / intrare in valabilitate. In acest caz, eroarea este una majora.

- Daca eroarea este sesizata inainte de intrarea in valabilitate a politei de asigurare se recomanda emiterea unei polite corecte la un alt asigurator (datorita validarii pe serie sasiu/cnp, in acest caz nu este permisa emiterea unei polite corecte la asiguratorul initial) sau acelasi asigurator ( in cazul in care polita emisa se anuleaza inante de emitere)

- Ca si in cazul de mai sus, daca polita a intrat in valabilitate, se va incerca modificarea. Este de notat insa, faptul ca in cazul incadrarii gresite a vehiculului, exista riscul unei diferente de prima foarte mari (Datorita faptului ca, spre exemplu cel mai rentabil asigurator pentru autoturisme nu este in mod obligatoriu si pentru autoutilitare)

5. Capacitatea cilindrica; puterea; Masa maxima autorizata; numar de locuri.

- Gravitatea unei erori in acest caz, variaza in functie de fiecare asigurator in parte, dar mai ales de incadrarea vehiculului (autoturism, autoutilitara etc.).

- In cazul autoturismelor si motociletelor greseala majora este reprezentata de completarea eronata a capacitatii cilindrice, insa sunt asiguratori la care pentru obtinerea unei cotatii RCA pentru aceste categorii de vehicule se tine cont si de putere (ex. Asirom).

- Masa maxima influenteaza prima de asigurare in cazul autoutilitarelor, de aceea completarea eronata a acesteia are maxima importanta in cazul vehiculelor incadrate in aceasta categorie.

- Numarul de locuri influenteaza prima de asigurare in cazul vehiculelor de transport persoane.

6. Numar inmatriculare, Serie CIV: Completarea gresita a numarului de inmatriculare se remediaza prin solicitare de modificare catre broker/asigurator.

Indiferent de natura erorii polita trebuie sa fie modificata la timp astfel incat sa contina date corecte. Ideal ar fi ca fiecare dintre noi sa acordam atentie inca din momentul emiterii, astfel incat sa evitam eventualele situatii neplacute ulterioare.

In general modificarea unei polite RCA se efectueaza in baza certificatului de inmatriculare sau a altor documente din care poate reiesi eroarea de preluare a datelor in cadrul politei.

Articol semnat de Alexandru Dragusan, specialist vanzari online Otto Broker.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#date polita RCA, #probleme polita RCA, #polita rca , #RCA