"Frecventa daunelor in Romania, dubla fata de alte tari din UE"

Duminica, 07 Februarie 2010, ora 23:14
1144 citiri
"Frecventa daunelor in Romania, dubla fata de alte tari din UE"

Frecventa daunelor in Romania a ajuns de doua ori mai mare decat in alte tari europene, acesta fiind unul dintre motivele cresterii tarifelor RCA, la care se adauga triplarea despagubirilor platite anual de asiguratori, a spus pentru NewsIn directorul de asigurari generale al Generali Asigurarari.

Declaratia a fost facuta ca reactie la acuzatiile aduse asiguratorilor de catre Asociatia Societatilor de Service Auto Independente (ASSAI), cu privire la cresterea "nejustificata a tarifelor RCA".

"Tarifele RCA nu s-au majorat ca urmare a unui 'moft' al societatilor de asigurare, ci din motive obiective precum frecventa daunelor in Romania - de doua ori mai mare decat in alte tari europene -, valoarea despagubirilor platite de asiguratori, care se tripleaza de la an la an, cresterea limitelor maxime de despagubire pentru vatamari corporale si daune morale", a mentionat directorul de asigurari generale al Generali Asigurari, Adrian Marin.

El a adaugat ca, inca din 2007, asigurarea obligatorie auto (RCA) acopera evenimente produse in majoritatea tarilor europene unde limitele de despagubire sunt foarte mari, ajungand la 100 milioane euro sau chiar nelimitate pentru daune morale in tari precum Franta, Finlanda, Marea Britanie, Belgia sau Irlanda.

Marin a explicat ca astfel de daune sunt produse inclusiv de soferii romani care se deplaseaza in strainatate.

ASSAI si asiguratorii se acuza reciproc pentru cresterea tarifelor RCA, iar luni asociatia service-urilor auto va organiza un miting de protest intre orele 11 si 12 in fata sediului central al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

ASSAI sustine ca firmele de asigurari scumpesc politele RCA in fiecare an si "nu garanteaza calitatea serviciilor", considerand ca este un abuz "cu complicitatea CSA prin reglementari si legi permisive".

In acelasi timp, CSA acuza service-urile auto ca au contribuit la majorarea tarifelor RCA, prin "adaosurile comerciale enorme, ce pot ajunge la 200-300%, practicate de catre unele service-uri auto", bazandu-se pe declaratiile asiguratorilor. 

#asigurari, #generali, #daune, #rca , #RCA