Procentul asigurarilor RCA din Romania, sub cerinta UE

Luni, 28 Noiembrie 2011, ora 16:08
2163 citiri
Procentul asigurarilor RCA din Romania, sub cerinta UE

Parcul auto national este asigurat prin intermediul politelor de raspundere civila auto (RCA) obligatorie in proportie de 80%, a declarat, luni, presedintele Directoratului UNIQA Asigurari, Florin Golovatic, care a citat datele unui studiu realizat in iulie de GfK Romania.

"De asemenea, potrivit studiului, 55% din fondul locativ national nu este asigurat prin intermediul unei polite obligatorii sau facultative, iar asigurarile de viata au o pondere de 21% din totalul subscrierilor la nivelul intregii piete. Aceste cifre spun ca Romania este una din tarile europene cu grad redus de cuprindere asigurari si, in acelasi timp, cu un potential de crestere semnificativ in anii urmatori", a spus Golovatic.

Procentul asigurarilor RCA din Romania e sub cerinta europeana obligatorie

Una din conditiile aderarii Romaniei la Uniunea Europeana a fost ca parcul auto national sa fie asigurat RCA in proportie de 90%. Romania este membru UE de la 1 ianuarie 2007.

Potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), la finele anului 2010, numarul politelor RCA in vigoare se ridica la 3,72 milioane, din care 2,8 milioane polite incheiate pentru persoane fizice, reprezentand 75,29% din total.

"In aceste conditii, apreciem ca gradul de acoperire in asigurarea obligatorie RCA al parcului auto activ din Romania (care circula pe drumurile publice) a fost de peste 87%", se mai spune in raportul anual al Comisiei.

Datele studiului IMDS GfK arata ca 46% din populatia Romaniei detine o polita de asigurari generale (locuinta sau auto), in crestere cu 14% fata de 2010, pe fondul introducerii asigurarilor obligatorii de locuinta si cresterii numarului de posesori de autovehicule.

Sub 20% dintre romani au asigurari de persoane

"Acelasi studiu arata ca doar 19% din populatia Romaniei detine o polita de asigurari de persoane (viata, accidente si sanatate) si numai 12% din locuitorii tarii au o polita de asigurare de viata", a mai spus Golovatic.

In acest context, UNIQA Asigurari a lansat, luni, o campanie nationala de informare si educare despre asigurari.

Denumita "Venim la tine acasa!", campania are ca scop cresterea nivelului de infomare cu privire la necesitatea asigurarilor.

In prima etapa, in luna decembrie a acestui an, proiectul va fi implementat in patru judete - Ilfov, Cluj, Bacau si Dolj - urmand sa fie extins la nivel national.

UNIQA Asigurari (fosta Unita) este unul dintre primii zece jucatori pe piata locala de profil.

Societatea a subscris, in primele noua luni, prime de 293,47 milioane de lei, in scadere cu 5,7% fata de septembrie 2010, iar despagubirile platite clientilor au coborat cu 10,7%, la 268,26 milioane de lei, potrivit datelor companiei.

Anul trecut, subscrierile companiei au coborat cu 12,9%, la 432,4 milioane de lei, iar asiguratorul a trecut pe pierdere, cu un rezultat negativ de 56,1 milioane de lei, de la un castig net de 2,48 milioane de lei in 2009.

Societatea are un capital social de 320,26 milioane de lei, controlat in proportie de 100% de grupul financiar UNIQA (Austria), care mai detine pe piata romaneasca Uniqa Asigurari de Viata (fosta Agras).

#uniqa asigurari, #asigurari RCA Romania, #asigurari persoane Romania , #RCA