Tariful de prima la RCA va fluctua cu cel mult 5% in 2013 - broker

Luni, 28 Ianuarie 2013, ora 12:52
1885 citiri
Tariful de prima la RCA va fluctua cu cel mult 5% in 2013 - broker

Tariful de prima la politele RCA va stagna sau va creste cu cel mult 5% in 2013, dupa trei ani in care preturile s-au mentinut la acelasi nivel, a declarat directorul general al Safety Broker de Asigurare, Viorel Vasile.

"CSA anticipeaza ca tariful la RCA nu va creste si subscriu la aceasta estimare. Piata RCA este una a cumparatorului, care se uita la pret. Datorita dezvoltarii puternice a mediului online, constat cu suprindere ca pretul nu a crescut, ci chiar a scazut fata de anul precedent. De ce? Exista o morisca a preturilor. Azi exista un asigurator care ofera un pret mic la RCA, maine altul. Nu stiu daca este benefic, dar asta-i situatia, si in acest context castiga clientul", a spus Vasile, prezent la o conferinta pe teme de specialitate.

El a adaugat ca este "total aberanta" situatia cu privire la dauna medie a asiguratorilor, care variaza intre 4.000 si 10.000 de lei.

"Situatia este intalnita dintr-un motiv foarte simplu: asiguratorii plimba clientii cateva saptamani pana se efectueaza constatarea si nu este normal. Apoi, in baza acestui document, unitatile de reparatii auto intocmesc un deviz, iar asiguratorul ii propune clientului o despagubire de 20-30% din totalul devizului. Ce poate face clientul cu aceasta suma? Din acest motiv aveam un ecart atat de mare al daunei medii intre asiguratori", a spus Vasile.

Safety Broker este unul dintre primii zece jucatori din domeniu si a intermediat in perioada ianuarie-septembrie 2012 prime in suma de 23,5 milioane de euro, cu 50% peste nivelul din aceeasi perioada a anului trecut.

Aproape doua treimi din primele intermediate sunt aferente politelor de raspundere civila auto (RCA), iar un sfert sunt aferente politelor auto facultative (Casco).

In primele noua luni ale anului 2012, prima de asigurare medie anualizata pe segmentul RCA a fost de 455 lei, in scadere cu 4% fata de valoarea de 472 lei din perioada similara a anului trecut, potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

Subscrierile din contracte RCA au crescut cu 5% in primele noua luni, la 1,52 miliarde de lei.

Numarul dosarelor de dauna avizate pe segmentul RCA a fost de 220.321, in scadere cu 9% fata de 2011, cand au fost avizate 241.062 dosare.

In schimb, valoarea despagubirilor RCA platite a crescut cu 9%, la 1,29 miliarde de lei.

Dauna medie RCA platita a fost de 5.868 lei, in urcare cu 13% fata de perioada similara din 2011.

Cresc amenzile pentru șoferii care nu au poliță RCA și dispare asigurarea auto pe o lună
Cresc amenzile pentru șoferii care nu au poliță RCA și dispare asigurarea auto pe o lună
Amânarea legii RCA se încheie, odată cu votul final în Senat, luni, 25 martie. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a introdus noi reglementări în lege, de la o creștere...
#asigurare auto, #tarif RCA, #preturi RCA, #asigurare masina , #RCA