Asiguratorii, penalizati la amanarea platii politelor RCA

Miercuri, 30 Noiembrie 2011, ora 13:03
1385 citiri
Asiguratorii, penalizati la amanarea platii politelor RCA

Asiguratorii care nu isi indeplinesc obligatiile ce decurg din politele RCA sau si le indeplinesc defectuos vor plati, pentru fiecare zi de intarziere, penalizari de 0,2% din valoarea despagubirii cuvenite, a anuntat miercuri Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

Totodata, pentru politele emise incepand cu data de 1 ianuarie 2012, sistemul bonus-malus se va aplica si asiguratilor persoane juridice.

Potrivit CSA, acestea sunt unele dintre principalele modificari aduse legislatiei secundare cu privire la asigurarea obligatorie de raspundere civila auto, aprobate de Consiliul CSA in sedinta de marti, 29 noiembrie 2011.

"Decizia Consiliului CSA de modificare a reglementarilor cu privire la RCA a fost motivata de volumul de sesizari si reclamatii legate de plata despagubirilor pe segmentul asigurarilor obligatorii de raspundere civila auto", a declarat presedintele CSA, Constantin Buzoianu.

Potrivit noilor reglementari, autorizarea pentru vanzarea politei RCA a devenit permanenta, companiile de asigurari nemaifiind obligate sa depuna la sfarsitul fiecarui an documentatia necesara avizarii.

Potrivit altor modificari aduse normei privind asigurarea RCA, ce vizeaza cu precadere protectia persoanei pagubite, asiguratorul RCA este obligat la plata despagubirii daca, in termen de cel mult trei luni de la avizarea producerii daunei, nu a notificat pagubitului, respingerea pretentiilor de despagubire, precum si motivele respingerii.

Incepand cu anul 2012 se vor atinge limitele de despagubire impuse la nivel european. Astfel, pentru pagubele materiale produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate, limita de despagubire pentru aceste riscuri se stabileste la un nivel de 1.000.000 euro.

Totodata, pentru vatamari corporale si decese, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate, limita de despagubire pentru aceste riscuri se stabileste la un nivel de 5 milioane euro.

Modificarile prezentate vor intra in vigoare la data publicarii acestora in Monitorul Oficial.

#asigurari legislatie, #asigurari obligatorii prevederi noi , #Stiri Asigurari