Astra, actionarii si conducerea societatii au contestat in instanta decizia ASF

Marti, 25 Februarie 2014, ora 15:13
2343 citiri
Astra, actionarii si conducerea societatii au contestat in instanta decizia ASF

Astra Asigurari, actionarii si conducerea societatii au contestat in instanta decizia ASF prin care institutia a deschis procedura de redresare financiara prin administrare speciala a asiguratorului, a suspendat actionarii si conducerea si a numit KPMG Advisory ca adminstrator special.

Dosarul a fost inregistrat vineri, 21 februarie, la Curtea de Apel Bucuresti.

Decizia Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a fost anuntata si publicata marti, 18 febraurie, in Monitorul Oficial.

In dosar au calitatea de reclamant Astra Asigurari, Dan Grigore Adamescu, Bogdan Alexander Adamescu, Iulius Alin Bucsa, Marius Catalin Chiriac, Nicoleta Dinu, Liviu Andrei Stoicescu, Eleonora Camelia Udrescu, Sorin Petre Nae, Alina Gabriela Matei, Filip Stavrositu, Irinel Dinu, Dragos Catana, The Nova Group Investments Romania si Epsilon Estate Provider.

Prin decizia adoptata, ASF a suspendat atributiile legale ale actionarilor semnificativi si ale persoanelor semnificative ale societatii de asigurare/reasigurare care se transfera administratorului special pe toata perioada administrarii speciale precum si drepturile de vot in privinta numirii si revocarii membrilor Consiliului de supraveghere ai societatii, dreptul la dividende al actionarilor, activitatea, precum si dreptul la remuneratie al membrilor consiliului de supraveghere.

Suspendarea opereaza si isi produce efectele pe toata durata procedurii de redresare financiara prin administrare speciala.

"Administratorul special preia integral atributiiie persoanelor semnificative ale societatii de asigurare supuse procedurii de redresare financiara prin administrare speciala, asa cum acestea rezulta potrivit legii si actelor constitutive ale societatii de asigurare", se arata in decizia adoptata marti de ASF.

In urma cu doua saptamani, Mediafax a anuntat ca ASF suspecteaza Astra Asigurari ca a subestimat in mod voit daunele pe care ar putea sa le plateasca, astfel ca rezervele constituite au fost cu 40% mai mici decat era necesar, respectiv cu 100 milioane lei, potrivit unui raport raport al institutiei, pe baza caruia BNR a sesizat DNA.

"Regim de urgenta" initiat de KPMG

KPMG va trebui sa initieze "in regim de urgenta" procedurile legale de majorarea capitalului social pana la un nivel care sa permita societatii respectarea cerintelor de solvabilitate si lichiditate si sa faca inventarierea dosarelor de dauna, inregistrate in evidentele societatii de asigurare, in vederea evaluarii daunelor reale si a stabilirii obligatiilor fata de creditorii de asigurari, activitatea de verificare. Inventariere si instrumentare a dosarelor se va face in regim de urgenta.

Administratorul va lua luarea masurilor necesare pentru calcularea corespunzatoare si in conformitate cu cerintele legale a rezervelor tehnice constituite de societate.

Pe parcursul acestui proces, companiei ii va fi interzis sa efectueze investitii in valori mobiliare si imobiliare, cu exceptia plasamentelor in depozite bancare si titluri de stat/certificate de trezorerie.

De asemenea, se va interzice instrainarea bunurilor si/sau activelor societatii de asigurare, fara aprobarea prealabila a ASF.

KPMG va lua masurile necesare in vederea accelerarii recuperarii imprumuturilor acordate in cadrul grupului si va interzice acordarea de noi imprumuturi, va inventaria si evalua, conform normelor in vigoare, creantele inregistrate in evidentele societatii si va anula creantele din asigurare aferente contractelor iesite din perioada de valabilitate, cu inregistrarea rezultatelor in contabilitatea societatii, in regim de urgenta.

Totodata, va fi reanalizata politica de reasigurare si plasare a riscurilor catre reasiguratori cu rating acordat de agentii de rating recunoscute.

Din calculele ASF, care vor fi puse la dispozitia administratorului special, Astra va avea nevoie de o majorare de capital semnificativa, urmand ca administratorul special sa stabileasca suma necesara pentru acest aport de capital.

"Inainte de luarea masurii de redresare financiara prin administrare speciala pentru Astra, ASF a indeplinit toate procedurile legale privind urmarirea respectarii termenlor stabilite prin planul de masuri impus de fosta conducere CSA in sarcina Astra. Prin nota de control s-a constatat ca planul de masuri, care avea termen 31 decembrie 2013, nu a fost realizat", se spunea in comunicatul dat publicitatii marti de ASF.

Astra Asigurari este controlata de The Nova Group Investments Romania SA - 72,68% si Epsilon Estate Provider SRL- 27,02%, alaturi de mai multe persoane fizice si juridice, cu o participatie reprezentand 0,3% din capitalul social. The Nova Group Investments Romania si Epsilon Estate Provider sunt controlate indirect de omul de afaceri Dan Adamescu.

Compania este liderul pietei de asigurari din Romania, cu subscrieri de peste 1 miliard de lei in 2012 si mai mult de patru milioane de clienti.

Piata asigurarilor generale si de viata a depasit 8 miliarde de lei in 2013, conform datelor preliminare ale ASF.

#decizia ASF Astra, #Astra Asigurari DNA, #actionari ASTRA, #administrare speciala Astra , #Stiri Asigurari