Ce ameninta piata romaneasca de asigurari

Luni, 08 Decembrie 2014, ora 17:27
2644 citiri
Ce ameninta piata romaneasca de asigurari
Foto: opiniatimisoarei.ro

Proiectul de lege pentru infiintarea unui corp al expertilor si evaluatorilor tehnici auto ar putea avea ca efect incalcarea normelor europene si ar afecta functionarea pietei romanesti de asigurari, potrivit asociatiei asiguratorilor din Romania (UNSAR) si a brokerilor (UNSICAR).

Proiectul de lege pentru constituirea, organizarea si functionarea Corpului Expertilor si Evaluatorilor Tehnici Auto din Romania (CEETAR) se afla in Senat cu termen de aprobare tacita 15 decembrie, avand aviz negativ de la Comisia economica, industrii si servicii si de la Comisia pentru transporturi si energie, se arata intr-un comunicat al Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) si Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania (UNSICAR), potrivit Mediafax.

In luna mai a acestui an, UNSAR si UNSICAR au afirmat ca infiintarea CEETAR ar putea conduce la majorarea tarifelor politelor RCA si la complicarea procesului de rezolvare a daunelor auto

Conform acestui proiect, expertii si evaluatorii tehnici auto CEETAR ar putea evalua toate vehiculele avariate, in vederea stabilirii solutiilor tehnice pentru repararea lor si acordarea despagubirii, conform contractului de asigurare obligatorie (RCA) sau facultativa (CASCO).

Astfel, proiectul de lege incalca principiul libertatii contractuale si prevederile Codului Civil in vigoare, impunand efectuarea constatarii daunelor numai de catre experti tehnici auto membri CEETAR.

"Efectul principal va fi acela de majorare a primelor de asigurare ca rezultat al cresterii costurilor aferente regularizarii daunelor. Clientii companiilor de asigurari vor trebui sa inteleaga faptul ca primele de asigurare auto vor creste semnificativ din cauza costurilor reprezentate de onorariile aferente expertizelor tehnice si a altor costuri legate de activitatea de evaluare", se mai spune in comunicat.

De asemenea, companiile independente de regularizare daune, care activeaza in industria locala de asigurari, ar putea fi eliminate din aceasta piata sau ar putea fi obligate sa adere la un organism nereglementat si nesupravegheat de ASF.

Totodata, introducerea unui asemenea sistem ar conduce cu certitudine la complicarea procesului de solutionare a daunelor pe segmentul auto.

"Mai mult decat atat, daca proiectul de lege ar fi votat si ar intra in vigoare, asiguratul roman ar ajunge sa fie discriminat prin comparatie cu ceilalti cetateni ai Spatiului Economic European. Astfel, acesta ar avea o procedura mult mai complicata de urmat in cazul in care ar fi implicat intr-un accident in afara tarii. Ar trebui sa se adreseze nu numai reprezentantului de despagubiri al asiguratorului RCA ce urmeaza sa suporte despagubirea, ci si unui membru al CEETAR", se mai arata in comunicat.

Potrivit proiectului de lege, solutia stabilita de evaluatorul CEETAR poate fi acceptata de catre parti prin semnare, sau poate fi contestata doar in instanta, ceea ce ii confer evaluatorului drepturi depline si intangibile, determinand pentru partile care inteleg sa o conteste costuri substantiale pentru solutionarea litigiului in instanta.

De asemenea, intrarea in vigoare a unui asemenea proiect ar insemna si monopolizarea unei componente importante a activitatii de asigurari, respectiv a activitatii de regularizare de daune, aceasta fiind facuta de catre un organism privat care nu se afla sub controlul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

Propunerea legislativa intra in conflict cu reglementarile special privind activitatea Registrului Auto Roman, conform acestei propuneri expertii CEETAR dobandind dreptul de a stabili daca, dupa o dauna, vehiculul poate fi introdus in trafic cu sau fara o noua viza ITP.

"Consideram, asadar, ca functionarea sistemului de asigurari din Romania este periclitata de acest proiect de lege nefundamentat", se mai spune in comunicat.

Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) a fost infiintata in 1994 si detine o pondere de peste 90% din piata locala de asigurari.

Activitatea asociatiei are drept obiectiv reprezentarea, gestionarea si apararea intereselor profesionale, economice si sociale ale membrilor sai in fata organismelor, organizatiilor publice sau private, atat in Romania, cat si in strainatate.

UNSICAR a fost infiintata in anul 2000, la initiativa a 12 societati de intermediere si consultanta in asigurari.

In prezent, cei 95 de membri ai uniunii au o pondere de circa 80% in totalul primelor intermediate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#corp experti evaluare daune, #norme UE incalcate experti paugube , #Stiri Asigurari