"RCA-ul" managerilor: Ce este asigurarea de raspundere manageriala D&O

Miercuri, 09 Iulie 2014, ora 08:47
5540 citiri
"RCA-ul" managerilor: Ce este asigurarea de raspundere manageriala D&O

Solicitarile de despagubiri datorate erorilor manageriale sunt in crestere la nivel mondial. Raspunderea managerilor a devenit in prezent o problema care afecteaza companiile mici, mijlocii si mari din toate domeniile de activitate. Datorita cresterii competitiei si mondializarii afacerilor, deciziile asumate de manageri capata o complexitate din ce in ce mai mare.

Bineinteles ca managerii actioneaza in interesul companiei conduse si fac tot posibilul pentru a proteja activele companiei si a evita pierderile. Cu toate acestea actiunile in justitie din initiativa actionarilor au devenit o practica comuna nu numai in SUA cat si in Europa. Ca rezultat al globalizarii pietelor financiare, actiunile in justitie facute de investitori straini sunt la fel de posibile ca si solicitarile de despagubiri de la investitori domestici. Astfel , managerii companiilor private sunt expusi mai mult ca niciodata.

In cazul falimentului sau insolventei unei companii situatia devine din ce in ce mai critica pentru managementul acesteia deoarece creditorii, administratorii judiciari, lichidatorii sau actionarii vor face raspunzatori in primul rand pe manageri.

Conducerea unei companii implica o presiune imensa. Orice decizie eronata poate sa conduca la diminuarea activelor companiei sau la pierderi suferite de terte parti. Administratorii sau directorii executivi sunt legal raspunzatori pentru toate daunele/pierderile provocate companiei sau tertelor parti (actionari, creditori, stat, furnizori, clienti, competitori, angajati etc.), fiind obligati sa plateasca despagubiri pentru acoperirea acestora din patrimoniul personal.

Managerii unei companii pot fi raspunzatorii pentru deciziile eronate in orice tara in care compania isi desfasoara activitatea sau in orice tara unde aceasta este listata la bursa, in baza legislatiei si reglementarilor locale.

Baza legala pentru raspunderea managerilor

Legislatia nationala din urmatoarele domenii:

- legislatia muncii;

- protectia consumatorului;

- protectia mediului;

- legislatia privind concurenta;

- tranzactii cu titluri fiananciare;

- codul civil

Legea societatilor comerciale;

Normele interne si regulamentele companiei;

Contractul de management.

Fapte culpabile ce pot atrage raspunderea managerilor:

  • incalcarea indatoririlor de diligenta asumate prin contractul de administratie/management;
  • publicarea/declararea de informatii/ documente financiare eronate/false;
  • interferenta in afacerile companiei in interesul propriu;
  • incalcarea prevederilor legale/statutare
  • Cine se poate proteja prin polita de asigurare de raspundere civila a managerilor?

    Pozitiile manageriale/ Functiile ce pot fi asigurate sunt:

  • presedintele Consiliului de Administratie
  • administrator
  • director general
  • director general adjunct
  • director executiv
  • orice alt director care are autoritatea directorului general
  • Riscuri acoperite vs Riscuri excluse

    Riscuri acoperite

  • Solicitari de despagubiri pentru pierderi financiare facute de terte parti (actionari, creditori, stat, furnizori, clienti, competitori)
  • Solicitari de despagubirii pentru prejudicii financiare inregistrate de compania condusa de catre managerii asigurati

  • Costuri legale si de expertiza (legate de solutionarea daunelor)
  • Managerii filialelor detinute de catre companie
  • Solicitari de despagubiri facute de angajatii societatii in legatura cu decizii eronate prin care s-a incalcat legislatia muncii
  • Riscuri excluse

  • Solicitari de despagubiri care decurg din fapte intentionate sau deliberate ale managerilor prin care incalca obligatiile asumate prin contractul de management
  • Solicitari de despagubiri pentru pagube acoperite pe alte tipuri de polite de asigurare (vatamari corporale sau pagube la bunuri)
  • Beneficii sau avantaje personale ale managerilor
  • Amenzi si penalitati
  • Solicitari de despagubiri in legatura cu fapte sau circumstante cunoscute de catre manageri la momentul incheierii politei
  • Asigurarea de raspundere civila a managerilor acopera pierderile financiare inregistrate de manageri datorita incalcarii obligatiilor asumate prin contractul de management.

    Acoperiri suplimentare ce pot fi atasate asigurarii de raspundere civila a managerilor:

    Raspunderea fata de angajati: acopera solicitari de despagubiri facute de angajatii societatii conduse de managerul asigurat in cazul in care acesta nu a respectat prevederile din contractele de munca incheiate (ex. concedieri nedrepte, nepromovare etc).

    Acoperire retroactiva pentru o perioada de maxim 24 luni, in cazul reinnoirii politei la unii asiguratori (acopera solicitari de despagubiri care decurg din fapte culpabile produse de catre asigurat pe o perioada de 12 sau 24 de luni anterior emiterii politei.

    Acoperirea costurilor de publicitate: acoperirea costurilor facute de companie/mangerii cu consultanti externi pentru limitarea sau prevenirea efectelor efectelor publicitatii negative care pota aparea ca urmare a unei solicitari de despagubiri (sublimita de 10% din limita raspunderii).

    Acoperirea mostenitorilor legali: acoperirea prejudiciilor inregistrate de mostenitorii legali ai persoanelor asigurate ca urmare a faptelor culpabile facute de managerii asigurati acoperite prin polita.

    Acoperirea solicitarilor de despagubiri decurgand din listarea la bursa: acopera solicitari de despagubiri facute de actionari in legatura cu decizii eronate ale managerilor legate de operatiunile de listare la bursa.

    Acoperirea costurilor in avans: se acorda un avans pentru cheltuieli legale si de expertiza facute in legatura cu o solicitare de despagubiri de pina la maxim 10% din limita raspunderii.

    Acoperirea filialelor nou infiintate pe perioada de asigurare: se includ in asigurarea managerii filialelor care se vor infiinta pe perioada asigurata.

    Acoperirea companiilor externe: sunt inclusi in asigurare si managerii numiti de societate la alte companii unde aceasta detine actiuni/drepturi de vot care sa le confere dreptul de a numi persoane in conducerea acestora (companii la care societatea contractanta detine actiuni intre 20 % si 50%).

    Modalitati de incheiere a asigurarii

    Polita individuala - se incheie de persoanele fizice care ocupa pozitii manageriale intr-o societate comerciala.

    Polita per companie - se incheie de o companie in calitate de contractant, pentru toate pozitiile manageriale, conform organigramei.

    Polita este globala, fara a se nominaliza persoanele asigurate. Persoanele asigurate sunt persoanele fizice care au fost, sunt sau vor fi ocupantele pozitiilor manageriale in perioada de asigurare.

    Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

    #asigurare credit, #dragusan asigurare, #broker asigurare , #Stiri Asigurari