Recapitalizarea Astra prezinta interes pentru mai multi investitori strategici

Miercuri, 30 Iulie 2014, ora 09:15
1425 citiri
Recapitalizarea Astra prezinta interes pentru mai multi investitori strategici

Recapitalizarea Astra Asigurari, societate aflata din februarie in administrare speciala, prezinta interes pentru mai multi investitori strategici, printre care si institutionali, din afara Romaniei, a declarat presedintele Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), Misu Negritoiu.

"Astra si-a refacut pozitia de lichiditate si acum suntem in piata pentru o prima majorare a capitalului social, de 70 milioane de lei. Dupa ce se va inchide aceasta majorare, va avea loc o noua infuzie de capital pana la 490 milioane de lei, cu drept de preemtiune pentru actionarul majoritar si pentru ceilalti actionari. Noi ne asteptam pentru a doua operatiune de majorare sa vina investitori strategici si avem semnale ca vor veni. Discutiile cu potentialii investitori strategici au mai avansat si au venit si altii, institutionali, din afara Romaniei", a aratat Negritoiu.

Negritoiu afirma in luna iunie ca singura solutie pentru ca Astra sa revina la conditii normale de functionare este recapitalizarea asiguratorului prin intermediul unui investitor strategic, cu reputatie solida, solutia fiind agreata cu actionarul majoritar al societatii.

"Avem un plan de masuri, ne-am inteles in acest sens cu actionarul majoritar pentru a identifica un investitor potential care sa poata sa aduca diferenta de capital necesara si care sa permita societatii sa revina la standardele de functionare normale. Sunt investitori diversi si expresii de intentie si continuam discutiile prin administratorul special si prin actionarul majoritar. Recapitalizarea Astra printr-un investitor stategic, si avem un investitor cu reputatie, este singura solutie pentru normalizarea activitatii societatii", a afirmat Negritoiu intr-o conferinta de presa desfasurata la 12 iunie.

ASF, pregatita cu un scenariu de avarie

El a mai spus, la acea data, ca ASF este pregatita cu un scenariu de avarie in cazul in care atragerea unui investitor strategic esueaza.

"Daca aceste lucruri nu se intampla, avem si un scenariu de avarie si ASF este pregatita cu un scenariu de avarie si vom actiona in consecinta daca lucrurile se deterioreaza mai mult decat in prezent", a spus seful institutiei.

Potrivit datelor ASF, pierderile Astra din 2013 au reprezentat 54,03% din rezultatul negativ al industriei asigurarilor. Astfel, la venituri din subscrieri de 921,4 milioane de lei, asiguratorul a raportat pierderi de 813,6 milioane de lei, de la un profit net de 6,7 milioane de lei in 2012.

In a doua parte a lunii februarie, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a instituit procedura de redresare financiara prin administrare speciala a companiei Astra Asigurari, a suspendat actionarii si conducerea si a numit firma KPMG ca administrator special.

Cu un capital social de 192,7 milioane de lei, Astra este controlata de The Nova Group Investments Romania SA - 72,68% si Epsilon Estate Provider SRL- 27,02%, alaturi de mai multe persoane fizice si juridice, cu o participatie reprezentand 0,3% din capitalul social. The Nova Group Investments Romania si Epsilon Estate Provider sunt controlate de omul de afaceri Dan Adamescu.

Astra, liderul pietei de asigurari din Romania

Compania este liderul pietei de asigurari din Romania dupa nivelul primelor subscrise in 2013 si are patru milioane de clienti. Prin instituirea procedurii de redresare financiara, ASF a solicitat asiguratorului majorarea capitalului social cu 490 milioane de lei in urmatoarele 12 luni, din care 70 milioane de lei intr-o prima faza.

Actionarii Astra au aprobat, la 12 mai, delegarea administratorului special, KPMG Advisory, atributia de majorare capitalului companiei de asigurari cu 490 milioane lei. Cresterea capitalului social figureaza in planul de redresare a Astra, aprobat de ASF la 7 aprilie.

#recapitalizare Astra, #piata asigurari Romania, #investitori Astra , #Stiri Asigurari