Romania, prima tara din UE in care asigurarea de raspundere civila a administratorilor devine obligatorie

Joi, 08 Martie 2007, ora 08:42
889 citiri

Romania este prima tara din Uniunea Europeana in care asigurarea de raspundere civila a administratorilor devine obligatorie odata cu modificarea legii privind societatile comerciale (31/1990), releva Marsh, furnizor mondial de servicii de management al riscului si brokeraj in asigurari.

Acest fapt a condus la o crestere a cererilor de astfel de polite.
Noua legislatie, introdusa in decembrie 2006, impune tuturor administratorilor societatilor pe actiuni sa incheie asigurarea de raspundere civila a administratorilor si directorilor executivi (Directors' & Officers' Liability Insurance - D&O). In aceasta categorie sunt incluse companii publice sau private cu actionariat roman sau subsidiare inregistrate in Romania ale caror actiuni sunt detinute complet sau partial de companii straine. Prin asigurare se pot acoperi prejudiciile financiare cauzate de persoanele asigurate din culpa (eroarea, neglijenta, omisiunea) actionarilor, investitorilor, angajatilor, clientilor, concurentilor, altor terti si pentru care acestea sunt raspunzatoare in mod legal.

'Marsh raspunde cerintei legale prin oferirea de astfel de polite D&O atat companiilor romanesti, cat si companiilor detinute de societati straine. Preconizam ca foarte multe companii, care anterior nu aveau incheiata o astfel de asigurare, vor incheia o polita pentru a fi in conformitate cu noile reglementari. Desi aceasta acoperire poate fi obtinuta fie de la o companie de asigurari locala, fie de la un asigurator strain, in acest moment doar cativa asiguratori subscriu polite D&O in Romania', a declarat Eduard Simionescu, manager al departamentului FINPRO (Financial and Professional Insurance Services), din cadrul Marsh Romania.

Potrivit acestuia, piata asigurarilor D&O va evolua ca o consecinta directa a noii legi si a noului mediu legislativ impus de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.

In Romania, exista aproximativ 11.500 de societati pe actiuni inregistrate si active, dintre care 58 sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti si aproximativ 1.000 la RASDAQ.

Marsh are are la ora actuala 26.000 de angajati si venituri anuale de aproximativ 5 miliarde de dolari. Compania ofera consultanta clientilor sai in peste 100 de tari. Marsh este parte a Marsh & McLennan Companies (MMC), firma internationala de servicii profesionale cu aproximativ 55.000 de angajati si venituri anuale de aproximativ 12 miliarde dolari.

MMC este de asemenea compania mama a Guy Carpenter, Kroll and Mercer. MMC (simbol MMC) este listata la bursele din New York, Chicago, Pacific si Londra.


<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)