UNSAR: E prea devreme pentru unificarea supravegherii pietei de asigurari, de capital si a fondurilor de pensii

Vineri, 21 Decembrie 2012, ora 08:26
2012 citiri
UNSAR: E prea devreme pentru unificarea supravegherii pietei de asigurari, de capital si a fondurilor de pensii

O decizie de unificare a supravegherii pietei de asigurari, de capital si respectiv a fondurilor de pensii private trebuie sa aiba la baza o justificare prudentiala si economica credibila, cu punerea in balanta a avantajelor si dezvantajelor aferente, arata Florentina Almajanu, director general al Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR).

"O decizie de unificare a supravegherii pietei de asigurari, de capital si respectiv a fondurilor de pensii private - pe langa faptul ca este necesar sa faca obiectul unei ample dezbateri cu asociatiile profesionale a societatilor care sunt subiecte ale supravegherii - trebuie sa aiba la baza, inainte de orice, o justificare prudentiala si economica credibila, cu punerea in balanta a avantajelor si dezvantajelor aferente', a declarat Florentina Almajanu, conform Agerpres.

In acest context, UNSAR solicita o analiza responsabila asupra oportunitatii comasarii, in regim de urgenta, a autoritatilor de supraveghere si control a pietei de capital, pietei de asigurari si a segmentului de pensii administrate privat.

"Pe de o parte, consideram ca, in vederea luarii unei decizii, trebuie luat in considerare contextul economic si financiar local si global. La nivelul pietelor financiare continua sa se manifeste tensiuni la cote ridicate, volatilitatea fiind una dintre caracteristicile principale ale acestora. Persista, totodata, incertitudinile privind perspectivele cresterii economice la nivel european si mondial.

Evolutia economiei Romaniei, in general, si a segmentelor financiare locale in particular a fost influentata de aceasta situatie. Piata asigurarilor, spre exemplu, va consemna, foarte probabil, un al patrulea an consecutiv de contractie, in termeni reali, a volumului de afaceri", se precizeaza in comunicatul UNSAR.

Pe de alta parte, Uniunea isi exprima indoielile cu privire la reducerea birocratiei si la eficienta actului decizional al unei institutii care va avea un Consiliu format din 15 membri.

"La fel cum, desi este laudabil obiectivul de reducere a cheltuielilor, ne intrebam cum va fi acesta atins, in conditiile in care, conform Proiectului publicat, A.S.F. preia numarul de posturi si personalul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor si Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, cu mentinerea tuturor drepturilor avute la data preluarii, inclusiv cele salariale", se mentioneaza in comunicat.

In alta ordine de idei, UNSAR aminteste ca societatile de asigurari contribuie la finantarea Institutiei de supraveghere, motiv pentru care trebuie consultate in luarea unei decizii de acest fel.

"O asemenea decizie nu poate fi argumentata numai prin faptul ca aceasta este practica in putin peste jumatate din numarul statelor membre UE, cu atat mai putin cu cat se omit cel putin 3 aspecte esentiale si anume: in cele mai multe cazuri, autoritatea supravegheaza si sectorul bancar (Germania, tarile nordice, Olanda, Belgia, Polonia, Ungaria, Irlanda, Austria etc.); gradul de dezvoltare si sofisticare in cele mai multe dintre aceste state este foarte ridicat, pietele evoluand in sute de ani; exista state membre UE dezvoltate in care supravegherea prudentiala a pietelor este separata, cum ar fi, de exemplu, Italia, Spania, Slovenia, Luxemburg", se mai arata in documentul citat.

Ordonanta de urgenta privind infiintarea Autoritatii de Supraveghere Financiara a fost aprobata marti, in sedinta de Guvern, a declarat premierul Victor Ponta, mentionand ca Ministerul Justitiei va reglementa in perioada urmatoare ultimele detalii cu privire la noua structura.

Autoritatea de Supraveghere Financiara ar urma sa includa Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare si Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

#supraveghere asigurari, #unificare supraveghere piete, #supraveghere piata capital, #supraveghere piata fonduri pensii private, #Autoritate Supraveghere Financiara , #Stiri Asigurari