Generali, despre ASF: Este de neinteles graba cu care se fac aceste schimbari

Miercuri, 12 Decembrie 2012, ora 16:10
2528 citiri
Generali, despre ASF: Este de neinteles graba cu care se fac aceste schimbari

Modelul propus de Guvern legat de infiintarea unei singure autoritati de supraveghere, care sa inlocuiasca CNVM, CSA si CSSPP exista si in alte tari. Nu se explica, insa, graba cu care se fac aceste schimbari, a declarat directorul General Generali Romania, Adrian Marin.

"Asa cum se precizeaza in Ordonanta de Urgenta, aceasta masura are intentia sa stabilizeze piata financiara din Romania, dat fiind modificarile legislative din ultimul an si problemele semnalate. Modelul propus functioneaza si in alte tari europene, nu este ceva unic doar in Romania. Ceea ce este, intr-adevar, de neinteles este graba cu care se fac aceste schimbari care au un impact major asupra unor sectoare care gestioneaza 20 miliarde de euro.

Ceea ce ne intereseaza pe noi ca si pe compania de asigurari este sa actionam intr-o piata reglementata, astfel incat sa ne putem desfasura activitatea si sa ne dezvoltam", a declarat Adrian Marin, pentru Business24.

Brokerul Intercapital Invest, Razvan Pasol a explicat ca succesul unui asemenea demers depinde de modul in care va fi implementat.

Autoritatea pentru Supraveghere Financiara, o Marie cu alta palarie?

Infiintarea unei Autoritati pentru Supraveghere Financiara ar putea aduce o permisivitate mai mare pentru investitiile la Bursa, pentru firmele de asigurari si fondurile de pensii.

Pe de alta parte, demersul s-ar putea dovedi a fi "o Marie cu alta palarie", in cazul in care nu este luata in vedere si o reformare a sistemului, iar conducerea ramane numita politic si nespecializata.

Guvernul va desfiinta autoritatile de supraveghere din domeniul financiar, cu exceptia celor care tin de BNR, astfel ca atributiile si tot personalul CNVM, CSA si CSSPP vor fi preluate pana cel tarziu in luna martie a anului viitor de catre o noua institutie - Autoritatea de Supraveghere Financiara.

In proiectul de ordonanta de urgenta care prevede constituirea noii autoritati, Guvernul motiveaza caracterul de urgenta al actului normativ invocand disfunctionalitatile constatate, mai ales in ultima perioada, in activitatea desfasurata in sectorul pietei de capital si cel al asigurarilor, care impun adoptarea unor masuri de ordin legislativ pentru asigurarea eficientizarii activitatii de supraveghere sectoriala realizata in afara ariei de competenta a bancii centrale.

#Generali Autoritatea de Supraveghere Fiscala, #Generali declaratii ASF, #Adrian Marin ASF , #Supraveghere asigurari