Piata asigurarilor inregistreaza o crestere timida in primul trimestru

Miercuri, 13 Iunie 2012, ora 15:16
1593 citiri
Piata asigurarilor inregistreaza o crestere timida in primul trimestru

Piata romaneasca a asigurarilor a inregistrat o usoara crestere de 0,35% in primele trei luni ale anului, a declarat, miercuri, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Constantin Buzoianu.

Potrivit sursei citate, raportarile aferente lunii aprilie 2012 transmise la CSA de catre societatile care practica asigurari generale, arata mentinerea tendintei de crestere pe care s-a inscris acest segment de piata.

"Evolutia inregistrata in primele trei luni ale acestui an nu reprezinta un indicator relevant pentru modul in care se vor desfasura lucrurile in urmatoarele luni. Ne dorim ca semnele de reintrare a pietei pe o tendinta pozitiva sa fie mentinute si consideram ca primul segment care va arata recastigarea increderii populatiei in piata de asigurare este cel al asigurarilor de viata", a afirmat Buzoianu, la Conferinta Asiguratorilor din Romania.

Valoarea subscrierilor pentru asigurarile de viata a ajuns la 432 mil. lei in primul trimestru

Subscrierile pentru asigurarile de viata s-au ridicat in primul trimestru la aproape 432 milioane de lei, inregistrand o usoara scadere fata de acelasi interval al anului 2010. In acest context, aparent nefavorabil, a subliniat presedintele CSA, asigurarile de sanatate atasate asigurarilor de viata au inregistrat, totusi, cresteri fata de primul trimestru al anului 2010.

De asemenea, asigurarile de sanatate incluse in categoria asigurarilor generale au inregistrat un avans de peste 21% fata de primele trei luni ale lui 2010. "Speram ca, odata cu aparitia noii legi a sanatatii, segmentul asigurarilor de sanatate sa-si accentueze tendinta pozitiva in perioada urmatoare", a adaugat Buzoianu.

Acesta a mai spus ca cifrele raportate la CSA cu privire la asigurarile de viata, in luna aprilie, arata reintrarea acestui segment de piata pe o tendinta pozitiva.

Totusi, la sfarsitul primului trimestru din acest an, segmentul asigurarilor generale a inregistrat o rata a daunei de 74,74%, iar rata combinata a daunei a fost de 113,03% ceea ce inseamna, potrivit lui Constantin Buzoianu, ca, la nivelul asiguratorilor, volumul de cheltuieli de achizitii si de administrare, la care se adauga daunele platite si rezervele constituite, depaseste nivelul primei de asigurare.

"Daca CSA nu poate interveni in politicile comerciale ale asiguratorilor, situatia aceasta ne impune monitorizarea mult mai atenta a indicatorilor pe care ii raportati si a modului pe care aceasta lipsa de profitabilitate influenteaza relatia cu asiguratii. Trebuie sa aveti in vedere ca riscuri mai multe si mai mari inseamna capitaluri mai mari precum si programe de reasigurare private", le-a spus seful CSA asiguratorilor.

#piata asigurari Romania, #piata asigurari T1, #asigurari viata , #Supraveghere asigurari