Verdictul ASF privind fondurile de pensii private: Nu s-au identificat probleme

Joi, 26 Septembrie 2013, ora 14:22
1704 citiri
Verdictul ASF privind fondurile de pensii private: Nu s-au identificat probleme
Dan Radu Rusanu, seful ASF. Sursa foto: Romania Libera

Autoritatea de Supraveghere Financiara a finalizat verificarile solicitate fondurilor de pensii administrate privat in privinta detinerilor de actiuni din portofoliu, nefiind identificate probleme.

Din verificarile facute in zilele de 20 si 23 septembrie 2013, atat de catre administrator, cat si de ASF, nu rezulta ca detinerile fondurilor de pensii au fost afectate de activitati de natura sa puna in pericol detinerile participantilor, se arata intr-un comunicat de presa al institutiei.

In urma verificarilor, s-a constatat ca portofoliile raportate de depozitari la data de 13 septembrie, completate cu tranzactiile efectuate de fondurile de pensii in perioada 13-19 septembrie 2013, corespund cu activele aflate in custodie la 23 septembrie 2013.

"Verificarile, de natura preventiva, au luat in calcul posiblitatea ca detinerile de actiuni sa se afle atat la custozi, cat si la intermediari sau la Depozitarul Central. Toti administratorii fondurilor de pensii au incheiate contracte de depozitare cu institutii bancare care ofera si servicii de custodie, iar verificarile au constatat ca toate fondurile de pensii utilizeaza efectiv serviciile de custodie ale bancii depozitare", se mentioneaza in comunicat.

Alte masuri ale ASF, care ar putea rezulta dupa aceste verificari, urmeaza sa fie luate de comun acord cu administratorii fondurilor de pensii in vederea maximizarii sigurantei functionarii sistemului de pensii private.

Autoritatea de Supraveghere Financiara va continua sa monitorizeze cu atentie piata in scopul maximizarii protectiei oferite beneficiarilor de servicii aferente pietei financiare non-bancare, se mai spune in comunicat.

ASF a anuntat, pe 20 septembrie, ca a interzis fondurilor de pensii administrate privat sa efectueze tranzactii cu actiuni timp de doua zile, respectiv vineri, 20 septembrie, si luni, 23 septembrie.

"Autoritatea de Supraveghere Financiara a cerut fondurilor de pensii administrate privat sa verifice siguranta detinerilor de actiuni aflate in portofoliul acestora. Operatiunile de verificare se vor incheia luni, 23 septembrie 2013. Pe perioada desfasurarii verificarilor, fondurile de pensii administrate privat nu vor tranzactiona actiuni (respectiv in zilele de vineri, 20 septembrie si luni, 23 septembrie 2013)", se preciza intr-un comunicat al ASF.

Potrivit ASF, decizia trebuie privita ca fiind una preventiva, de siguranta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#control ASF fonduri pensii, #fonduri pensii private ASF, #tranzactii actiuni fonduri pensii , #Supraveghere asigurari