Cresterea economica: buna sau rea? Ilie Serbanescu: Cu 2 ani de crestere de 3-4% ne intoarcem in 2008

Vineri, 13 Mai 2011, ora 11:41
2510 citiri
Cresterea economica: buna sau rea? Ilie Serbanescu: Cu 2 ani de crestere de 3-4% ne intoarcem in 2008

Potrivit datelor publicate de Institutul de Statistica, Romania a iesit oficial din recesiune, cu o crestere economica de 0,6% in T1 din 2011.  Analistii contactati de Bloombiz.ro se arata circumspecti in privinta iesirii din recesiune. “Romania, pe articulatia actuala, daca obtine 2 ani de crestere de 3-4%, se intoarce in 2008 si o luam de la inceput. Vin domnii de la FMI si cer  noi masuri de austeritate. Daca creste consumul adancim exact dezechilibrele impotriva carora luptam”, a declarat Ilie Serbanescu.

In opinia analistului Ilie Serbanescu, aceasta crestere economica este o conventie intrucat aceasta crestere nu se va vedea in economia Romaniei.

"Daca ai doua trimestre la rand cu crestere se cheama ca ai iesit din recesiune. Dar nu exista nici o deosebire intre -0,6% si 0,6%. Nu se schimba nimic in economie. Daca ar fi 4% s-ar putea spune ca s-a schimbat ceva.

Pentru a se vedea in nivelul de trai al romanilor ne trebuie 4 ani.  Acest fenomen complex dureaza mult si trebuie sa fie substantial ca sa ajunga si pe masa romanilor", a declarat pentru Bloombiz.ro Ilie Serbanescu.

In opinia acestuia, o crestere economica nu se va vedea nici peste 1 an.

De aceeasi parere este si analistul Aurelian Dochia, care spune ca aceasta crestere de 0,6% este nesemnificativa.

Cu toate acestea, Dochia se arata ceva mai optimist decat Serbanescu, fiind de parere ca romanii vor putea simti o usoara crestere economica in venituri abia din 2012.

"Deocamdata aceasta veste are mai degraba o importanta simbolica. Marcheaza iesirea din recesiune si poate schimba perceptia si atitudinea oamenilor in legatura cu perspectivele, ceea ce in mod normal este un factor pozitiv pentru ca increderea mai mare in viitor face ca oamenii sa aiba curaj sa-si faca planuri, sa investeasca, sa cumpere, deci ceea ce este un factor care dinamizeaza economia", a declarat Dochia pentru Bloombiz.ro.

Pe de alta parte, economistul sef ING, Nicolaie Chidesciuc spune ca in prezent nu se poate vorbi despre o iesire din recesiune.

"Chiar daca au existat doua semestre cu plus, nu se poate spune ca s-a iesit din recesiune atat de repede. Se spune dupa mai mult de un an. Abia pe la anul, prin mai-iunie, putem sa rediscutam despre iesirea din recesiune”, a precizat Chidesciuc pentru Bloombiz.ro.

In opinia acestuia, cresterea economica este totusi o stire buna, care indica reintrarea pe un trend pozitiv. Semnificatia pentru populatie este insa mai redusa.

"Daca ne gandim la precedenta cadere a economiei din 1997-1999 am avut cresteri mari de PIB in 2000-2001, si cu toate astea s-a vazut in buzunarul populatiei abia in anul 2003-2004. Abia in 2013-2014 se poate vedea ceva in buzunarele romanilor", a mai spus reprezentantul ING.

Reprezentantul misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, declara ca in 2011 Romania va inregistra o crestere de 1,5 %.

"FMI nu spune decat minciuni. Nimic din ce a spus nu a fost adevarat, in afara de taierile pe care le-a facut dl Boc. O crestere economica de 1,5% este foarte posibil, dar asta nu inseamna nimic", a subliniat Serbanescu.

Pe de alta parte Chidesciuc spune ca pana la sfarsitul anului Romania va inregistra cresteri economice, cu exceptia trimestrului II, cand va inregistra o mica scadere.

Ceva mai optimist se arata analistul Dochia care prevede o crestere de 2% pana la sfarsitul anului 2011.

"Este un scenariu destul de optimist, dar acest 0,6% ma face sa fiu optimist. Ma asteptam la ceva sub 0,5% in T1", a subliniat Dochia.

In ceea ce priveste riscurile reintrarii intr-o zona negativa, Dochia este de parere ca acestea raman destul de mari din cauza incertitudinilor care vin din mediul international.

"Avem pe de o parte o criza europeana pornita de la datoria suverana, care poate oricand sa aiba repercusiuni asupra economiei Romaniei, avem preturi mari la petrol si la produsele energetice si in ultima vreme la produsele alimentare. Toti acestia sunt factori de risc care ar putea sa ne afecteze si sa se reintram intr-o recesiune", a precizat Dochia.

Pe de alta parte, Serbanescu spune ca riscurile nu sunt de intrare intr-o zona negativa ci de o crestere economica artificiala.

"Riscul cel mai mare este al unei cresteri, nu al unei reveniri pe descrestere. Romania, pe articulatia actuala, daca obtine 2 ani de crestere de 3-4%, se intoarce in 2008 si o luam de la inceput. Vin domnii de la FMI si cer noi masuri de austeritate. Daca creste consumul adancim exact dezechilibrele impotriva carora luptam. Trebuie sa obtina crestere economica  pe productie nu pe consum", a mai subliniat Ilie Serbanescu.

Potrivit analistului, principalele cauze pentru care economia Romaniei a iesit printre ultimele tari din Europa din recesiune, a fost modelul de consum fara productie.

România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#aurelian dochia, #consum, #crestere economica, #economie, #iesire recesiune, #ilie serbanescu, #nicolaie chidesciuc, #productie, #recesiune, #riscuri recesiune, #venituri romani , #stiri Aurelian Dochia