Decontul crizei, in profitul bancilor

Sambata, 15 August 2009, ora 16:04
1378 citiri
Decontul crizei, in profitul bancilor

In timp ce oamenii si companiile trec printr-un dezastru financiar, bancilor le merge de minune.

Desi tot mai multi debitori se chinuiesc sa-si plateasca ratele catre creditori si foarte multe firme se zbat intre linia de plutire si faliment, o mare parte din banci anunta la jumatatea anului profituri de zeci de milioane de euro.

Imediat dupa ce a inceput criza, bancile au marit foarte mult dobanzile la imprumuturi.

Desi pentru populatie si unele firme creditarea era inghetata, bancile aveau, la inceputul anului, un client sigur, Ministerul Finantelor, care s-a imprumutat pana la ora actuala cu cateva miliarde de lei, spun reprezentanti ai companiilor.

"Creditorii au hranit prostia guvernamentala"

"Ca de fiecare data, bancile primesc un tratament preferential, fie ca este criza sau nu, pentru ca ele fac un dar economiei daca dau credite. Institutiile financiare de la noi fac profit din prostia statului roman care a fost principalul lor client.

In loc sa faca restructurari atunci cand trebuia, statul a mentinut cheltuielile ridicate", ne-a declarat Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania.

Potrivit acestuia, statul are foarte multe facturi neonorate catre multi agenti economici. "Guvernul Romaniei este un restantier cronic. Bancile nu au facut, in aceasta perioada, decat sa incurajeze prostia guvernamentala.

Statul trebuia sa mearga afara pentru a lua imprumuturi. Tot decontul crizei se vede in profitul bancilor de aici si al celor care ne-au creditat din afara", crede el.

Falimentele se vor vedea in portofoliile finantatorilor

Pe de alta parte, Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, spune ca nu trebuie sa ne uitam cu invidie la castigurile bancilor, pentru ca ceea ce li se intampla azi companiilor se va reflecta maine in portofoliile bancilor.

Totodata, analistul financiar Aurelian Dochia spune ca bancile nu sunt facute pentru a scoate din faliment anumite companii. "In toamna, cand a cazut Lehman Brothers, panica i-a cuprins pe cei care aveau bani in banca si foarte multi si i-au scos.

Astfel a scazut capacitatea de creditare. Totodata, numarul debitorilor care nu mai puteau plati ratele la banca a crescut si va creste in continuare. Astfel, pana la finele anului nu se stie daca aceste cifre vor mai fi la fel de bune", ne-a mai declarat el

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#banci, # profit, # companii, # imprumuturi, # dobanzi , #stiri Aurelian Dochia