ERA dolarului "la apus". Salvarea dolarului "ingroapa" economia SUA

Luni, 16 Mai 2011, ora 15:04
3057 citiri
ERA dolarului "la apus". Salvarea dolarului "ingroapa" economia SUA

"Dolarul trece printr-o perioada de slabiciune, va pierde teren ani de zile de acum inainte. In nici un caz nu va mai fi ce a fost in trecut.(...) FED ar putea salva valoarea dolarului prin mijloace care nu-i convin. De pilda, FED ar trebui foarte repede sa creasca rata dobanzii, dar nu doreste sa faca acest lucru pentru ca ar insemna sa "sugrume" economia", a declarat pentru Bloombiz.ro, analistul economic Aurelian Dochia.

Potrivit analistilor, dolarul isi va pierde pozitia dominanta pe pietele internationale, insa moneda euro nu este singura care va castiga teren.

In opinia analistului Aurelina Dochia, va creste spectaculos importanta yuanului chinezesc, a francului elvetian si a yenului japonez.

Cu toate acestea, dolarul ramane, in opinia sa, cea mai importanta moneda la nivel international.

"Dolarul trece printr-o perioada de slabiciune, va pierde teren ani de zile de acum inainte. In nici un caz nu va mai fi ce a fost in trecut. Insa, ca moneda in care se fac majoritatea tranzactiilor internationale si ca moneda de rezerva internationala, el ramane cea mai importanta", a declarat Aurelian Dochia pentru Bloombiz.ro.

Pe de alta parte, analistul Bogdan Baltazar nu crede ca dolarul isi va continua caderea fiindca nu sunt motive serioase. In opinia sa, dolarul creste cand preturile scad.

De aceea, Baltazar spune in urmatorii ani, vor exista trei monede care vor "guverna" pietele financiare: dolarul, euro si yuanul.

In ceea ce priveste ascensiunea rapida a realului brazilian Baltazar spune ca e "alta liga de fotbal".

"Sigur ca se va putea intari. Acum, realul este subevaluat in raport cu dolarul, dar va ramane mult timp alta "liga de fotbal", a declarat pentru Bloombiz.ro Baltazar.

Principalele cauze care au dus la declinul dolarului fata de euro au fost, in opinia profesorului Claudiu Doltu, ratele dobanzii mai mari la euro fata de dolar.

"Fundamentele care sa explice fluctuatiile cursurilor de schimb nu arata deloc acest lucru. Rata inflatiei in SUA este mai mica decat in Europa, productivitatea in SUA este mai mare decat in Europa. Flexibilitatea pietei fortei de munca este mai mare in SUA decat in Europa. Sunt miscari de capital pe termen scurt", a declarat Doltu pentru Bloombiz.ro.

In opinia acestuia, fluctuatiile pe termen scurt nu-si pot pune amprenta asupra viitorului monedei americane.

Pe de alta parte, Dochia spune ca in ultimii 10 ani, dolarul a pierdut teren in ambele functii atat de tranzactie internationala, cat si pe moneda in care se fac operatiuni pe pietele internationale.

De aceea, toata lumea, inclusiv pietele financiare, se asteapta ca dolarul sa isi piarda din valoare in viitor datorita inflatiei.

"Declinul dolarului este legat de situatia grea a economiei americane, care a inceput sa-si revina, dar toata lumea realizeaza ca procesul de revenire va fi foarte indelungat", crede Dochia.

In opinia sa, FED ar putea salva valoarea dolarului prin mijloace care nu-i convin. De pilda, FED ar trebui foarte repede sa creasca rata dobanzii, dar nu doreste sa faca acest lucru pentru ca ar insemna sa "sugrume" economia.

"Probabil ca vor prefera sa beneficieze de acest avantaj pe care il da dolarul ca moneda international.

Asta  insemana ca o parte din inflatia care este creata de politica FED este transferata catre alte tari din lume. America are un oarecare avantaj din aceasta operatiune", a mai spus Dochia.

De asemenea, Baltazar crede ca FED nu are interes sa intervina.

"In iunie se termina Programul de Achizitii de bonuri de tezaur al lui Benanke si e posibil ca dobanzile sa inceapa sa creasca", este de parere Baltazar.

In ceea ce priveste evolutia euro, Dochia crede ca Europa se afla in fata unei crizei datoriilor suverane, care inca nu se stie ce rezolvare va avea, iar modul in care va fi depasita aceasta criza va determina raportul intre euro si dolar.

"Desi dolarul s-ar putea sa slabeasca, s-ar putea ca in anumite perioade, euro sa slabeasca si mai rapid, iar atunci apar alte monede care isi mentin valoarea mai bine, precum yuanul, yenul japonez", a mai subliniat Dochia.

Pe de alta parte, Doltu spune ca viitorul euro va fi in functie de cum vor functiona economiile din spatiul euro si in functie de  deciziile pe care banca centrala de la Frankfurt le va lua pentru politica monetara din spatele euro.

Unul dintre concurentii puternici ai euro si ai dolarului este yuanul chinezesc care, pentru a ajunge o moneda internationala, va trebui sa fie complet liberalizata.

"Guvernul chinez este reticent, dar pana la urma este inevitabil. Economia Chinei capata o importanta tot mai mare in lume si nu poate fi evitata cresterea importantei monedei", este de parere Dochia.

De asemenea, o alta moneda carea fost tot timpul "speciala", dar in acelasi timp privita ca un refugiu, fiind una din cele mai stabile monede este francul elvetian.

In opinia lui Baltazar, conditia ca aceste monede sa devina puternice pe pietele financiare internationale este sa fie percepute ca valute de rezerva, lucru care nu se poate intampla mai devereme de 5 ani, adica in  2016.

De asemenea, Claudiu Doltul spune ca monedele unor tari precum China, India, Brazilia, Japonia pot deveni importante cu conditia sa fie acceptate pe scara larga in schimburile internationale.

#euro, #dolar, #economie SUA, #piete internationale, #yuan, #yen, #real, #FED, #franc elvetian, #bogdan baltazar, #aurelian dochia, #criza, #politica monetara, #dobanda, #SUA , #stiri Aurelian Dochia