Europa de Est va iesi lent din recesiune

Duminica, 16 August 2009, ora 23:13
1955 citiri
Europa de Est va iesi lent din recesiune

Statele din Europa de Est vor iesi lent din recesiune, insa au aparut deja semne incurajatoare referitoare la revenirea economiilor din regiune, considera mai multi analisti intervievati de AFP.

"Iesirea din recesiune pentru Europa de Est va fi lenta, dar deja incep sa apara date incurajatoare", a declarat consilierul financiar Bogdan Baltazar.

Chiar daca economiile au continuat sa scada in al doilea trimestru in mai multe state din estul continentului, declinul nu a fost atat de puternic precum in primele trei luni, a precizat el.

In Romania si Ungaria , Produsul Intern Brut (PIB) a scazut in perioada aprilie-iunie cu 1,2% si respectiv 2,1%, comparativ cu primul trimestru, dupa diminuari de 4,6% si 2,6% in primele trei luni.

Pentru ansamblul acestui an, Romania estimeaza o scadere economica de 8,5%, iar Ungaria o contractie de 6,7%. Bulgaria, intrata in recesiune in primul trimestru, anticipeaza un declin de 6,3% pentru 2009. In schimb, economia Cehiei a crescut cu 0,3% in al doilea trimestru, in raport cu primul, in pofida unei scaderi anuale de aproape 5%.

Evolutia economiei Slovaciei a fost si mai buna, cu un avans de 2,2%. In perioada aprilie-iunie, fata de acelasi interval al 2008, PIB a coborat cu 5,3%. Aceste cifre au depasit estimarile analistilor.

"Vestile bune se adauga celor primite din Franta si Germania (care au iesit, de asemenea, din recesiune in al doilea trimestru - n.r.)", a afirmat analistul bancii Tatra Juraj Valachy.

Economiile din Europa de Est nu se regasesc toate in aceeasi situatie, iar relansarea lor depinde in mare masura de revenirea activitatii din comertul international si de reformele interne, considera analistii.

"Polonia si Slovacia s-au descurcat mai bine decat vecinii lor, statele baltice se confrunta cu cele mai grave probleme, iar intre cele doua grupe se afla Romania, Bulgaria si Ungaria", a declarat analistul economic Aurelian Dochia.

Polonia a beneficiat de o structura economica solida si de o piata interna semnificativa, care a compensat partial reducerea exporturilor. Slovacia a reusit, de asemnea, sa-si pastreze competitivitatea, cu toate are o economie bazata in mare parte pe exporturi, in principal pe cele de automobile.

"Faptul ca salariile au fost tinute sub control, in vederea intrarii in zona euro, a ajutat mult Slovacia", a precizat Dochia. Bulgaria a decis sa diminueze cu 15% cheltuielile publice si sa limiteze contrabanda, pentru a majora veniturile.

In Romania, functionarii publici vor fi trimisi in concediu fara plata pentru zece zile, masura care ar trebui sa reduca cu 0,3% deficitul bugetar. Ministerele au inceput, de asemenea, sa anunte reduceri de personal, insa fara a preciza vreo cifra totala. Romania si Bulgaria ar putea iesi din recesiune in 2010, cel mai probabil in a doua jumatate a anului, a precizat Dochia. 

#criza, #est, #europa, #recesiune , #stiri Aurelian Dochia