Francul elvetian si dolarul pun presiune pe leu. Cine va fi afectat?

Marti, 19 Iulie 2011, ora 13:44
2242 citiri
Francul elvetian si dolarul pun presiune pe leu. Cine va fi afectat?

Imposibilitatea realizarii unor planuri de afaceri pe termen lung, din cauza imprevizibilitatii evolutiei cursului valutar, si ratele mai mari la unele credite sunt doua din posibilele efecte ale deprecierii leului in fata francului elvetian si a dolarului american.

In ultima saptamana, moneda elvetiana s-a apreciat semnificativ, atingand, luni, nivelul maxim istoric, de 3,7187 lei/unitate. Explicatiile pentru aceasta crestere pot fi diverse.

Potrivit analistului economic Aurelian Dochia, francul elvetian a crescut fata de celelalte monede, deoarece este considerat o moneda de refugiu, asemenea aurului.

"Dintre toate monedele ramase pe scena internationala, francul pare sa fie singurul care nu are nici un fel de probleme, asa cum au euro sau dolarul. Investitorii se tem mai putin ca francul s-ar putea devaloriza, ca ar putea sa apara o criza pe franc.

Elvetia este o tara care, din punct de vedere al gestiunii finantelor, a stat intotdeauna foarte bine. Istoric, francul a fost o moneda de refugiu. Deci nu este o mirare ceea ce se intampla acum", a explicat Dochia, pentru Ziare.com.

Desi, la nivel personal, sunt mult afectate persoanele care au contractat imprumuturi in franci elvetieni, per total, economia romaneasca nu este foarte expusa la aceasta moneda, potrivit lui Dochia, asa cum este, de exemplu, Ungaria, unde francul a avut o pondere foarte mare in creditare.

In opinia analistului financiar Bogdan Baltazar, desi Romania nu are relatii comerciale cu Elvetia, aceasta tara reprezinta o zona de refugiu si pentru banii in exces de pe piata romaneasca. Din acest motiv, deponentii in franci elvetieni vor trebui sa suporte costuri mai ridicate pentru schimbarea din euro sau lei in franci.

Citeste mai multe pe Ziare.com.

#franc elvetia, #curs valutar, #credit franci, #credit, #franc , #stiri Aurelian Dochia