Presa internationala evoca riscurile inflationiste generate de cresterea TVA

Duminica, 27 Iunie 2010, ora 02:00
1635 citiri
Presa internationala evoca riscurile inflationiste generate de cresterea TVA

Agentiile de presa internationale au preluat rapid informatia privind cresterea TVA cu 5 procente, anuntata sambata de premierul roman Emil Boc, citand o serie de analisti care avertizeaza asupra riscurilor cresterii inflatiei in urma implementarii unei astfel de masuri, informeaza Mediafax.

Premierul roman Emil Boc a anuntat sambata cresterea TVA de la 19 la 24 la suta, fara a majora si cota unica de impozitare, in cadrul eforturilor Guvernului de a obtine o noua transa din imprumutul de la Fondul Momentar International (FMI), scrie Associated Press.

Aceasta masura, care va intra in vigoare de la 1 iulie, va trebui sa permita Romaniei sa isi mentina deficitul public la 6,8 la suta din PIB in 2010 , asa cum si-a luat angajamentul fata de FMI, in schimbul imprumutului global de 20 de miliarde de euro deblocat in 2009, adauga AFP.

Masura va fi insotita de taieri salariale de 25 la suta in sectorul public, o masura a planului de austeritate care a fost validata de Curtea Constitutionala si care urmeaza sa fie votata de Parlament pentru a intra in vigoare.

Numerosi economisti sustin ca o crestere a TVA va avea efecte negative, afectand si mai mult cererea interna.

"O crestere a TVA va avea consecinte asupra puterii de cumparare a tuturor cetatenilor", a apreciat analistul economic Aurelian Dochia, membru al consiliului de administratie al bancii BRD, citat de AFP.

Guvernul a precizat insa ca aceasta crestere de TVA va fi coordonata cu Banca Nationala, pentru limitarea riscurilor inflationiste. Analistii sustin insa ca investitorii sunt mai ingrijorati ca niciodata de capacitatea Guvernului de a implementa pasii necesari pentru mentinerea acordului cu FMI, precizeaza Reuters.

"Pietele nu se vor linisti pana cand FMI nu va anunta clar ce intentioneaza sa faca in legatura cu Romania", a declarat Nicolae Alexandru-Chidesciuc, economistul sef al ING Bank din Bucuresti, citat de agentia britanica.

Bloomberg il citeaza pe ministrul roman de Finante, Sebastian Vladescu, potrivit caruia produsul intern brut si previziunile privind inflatia vor trebui probabil revizuite in urma cresterii TVA, care va aduce la buget intre 3,5 si 4 miliarde de lei. 

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#presa, #inflatie, #crestere, #tva , #stiri Aurelian Dochia