Deducerea de TVA, o gura de aer pentru piata auto

Duminica, 20 Noiembrie 2011, ora 13:50
1926 citiri
Deducerea de TVA, o gura de aer pentru piata auto

Decizia Guvernului de a reintroduce dreptul de deducere a TVA-ului aferenta achizitiilor de autovehicule si combustibil va fi urmata de o revenire, cel putin partiala, a pietei auto, afirma reprezentantii producatorilor si dealerilor auto.

Firmele vor avea din nou posibilitatea, incepand cu anul viitor, sa deduca sumele cheltuite pe carburanti la masinile folosite in transportul de persoane, cu maximum noua locuri, si TVA aferent achizitiei de autoturisme, insa numai in limita a 50%, potrivit raportului care insoteste proiectul de buget pentru 2012.

Decizia guvernului ar putea atrage o revenire a pietei auto, fiind un imbold de a reinnoi flota, sunt de parere operatorii din domeniul pietei auto, citati de Mediafax.

"Daca va fi adoptata acesta masura, am putea asista la o relansare a pietei auto, chiar daca deducerea este doar pe jumatate. Este un rationament simplu, 50% este mai mult decat zero", a declarat presedintele Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile, Ernest Popovici.

La randul sau, coordonatorul de vanzari al importatorului Honda, Florin Nita, a afirmat ca deducerea TVA va stimula piata auto.

Masura nu determina decat o revenire partiala la normal, este de parere Silviu Preoteasa, presedintele Asociatiei Dealerilor de Marca Volkswagen si Audi.

Piata autovehiculelor a scazut progresiv din anul 2008, cand au fost vandute 324.080 de unitati, in scadere cu aproape 12%, iar in 2009 a fost inregistrat un declin de 54%, la 147.962 de unitati. Anul trecut, vanzarile de auto s-au redus cu 19%, la 119.417 unitati, in timp ce in primele noua luni ale acestui an fost livrate cu 7,5% mai putine masini, aproape 80.657 de unitati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Tesla, cel mai mare producător auto în funcţie de capitalizarea bursieră, va concedia până la 3.000 de angajaţi la singura sa fabrică din Europa, Grunheide, lângă Berlin, după ce a...
#piata auto deducere TVA, #piata auto 2012 relansare , #Auto Romania