Proprietarii trebuie sa depuna in 20 de zile actele ca sa achite taxa auto la valoarea veche

Joi, 19 Februarie 2009, ora 11:38
2342 citiri
Proprietarii trebuie sa depuna in 20 de zile actele ca sa achite taxa auto la valoarea veche

Posesorii de masini second-hand de import care au cumparat sau lansat o comanda ferma pentru un autovehicul inainte de 15 decembrie 2008, dar nu l-au inmatriculat, au la dispozitie 20 de zile pentru a depune actele necesare achitarii taxei auto la valoarea veche, inainte de triplarea din decembrie.

Acestia trebuie sa redacteze o cerere, care sa fie insotita fie de un document din care sa reiasa ca proprietarul actual a facut o comanda ferma inainte de 15 decembrie 2008, fie de dovada radierii autovehiculului din tara de provenienta, potrivit unei ordonante de urgenta a Guvernului, aprobata ieri.

In cazul autovehiculelor pentru care a fost eliberata dovada de inmatriculare provizorie de catre autoritatile din tara de provenienta inainte de 15 decembrie, proprietarii masinilor trebuie sa depuna, pe langa documentele mentionate, si o declaratie pe proprie raspundere din care sa reiasa ca autovehiculul a fost achizitionat anterior datei de 15 decembrie in vederea inmatricularii in Romania.

Toate actele mentionate trebuie inaintate autoritatii fiscale competente pentru calculul taxei pe poluare.

Termenul de 20 de zile pentru depunerea actelor va fi calculat incepand de la data publicarii ordonantei de urgenta in Monitorul Oficial.

Diferenta dintre taxa auto triplata si taxa auto valabila in perioada 1 iulie - 15 decembrie 2008 va fi restituita contribuabililor, la cerere, in termen de 45 de zile de la data depunerii unei cereri in acest sens si a documentatiei necesare.

In vederea calcularii cuantumului taxei la nivelul din iulie, cererea si documentele, inregistrate la autoritatea fiscala competenta, se completeaza in termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a ordonantei de ieri, cu cartea de identitate a vehiculului, si, in cazul autovehiculelor rulate achizitionate din alte state, un document din care sa rezulte data primei inmatriculari a acestora, precum si rezultatul expertizei tehnice efectuate de Regia Autonoma "Registrul Auto Roman" ori rezultatul evaluarii individuale.

"Procedura de restituire se stabileste prin ordin al ministrului Mediului si ministrul Finantelor Publice, in termen de 30 de zile de la data publicarii prezentei ordonante de urgenta", arata documentul Guvernului, preluat de Mediafax.

Ordonanta mai prevede ca "atunci cand un autovehicul pentru care s-a platit taxa in Romania este ulterior scos din parcul auto national se restituie valoarea reziduala a taxei, calculata in raport cu prevederile in vigoare la momentul inmatricularii autovehiculului in Romania".

Persoanele care au achizitionat autovehicule in vederea inmatricularii in Romania dupa data de 15 decembrie 2008 si care au achitat taxa pe poluare pana la data intrarii in vigoare a ordonantei de ieri nu vor beneficia prevederile acesteia.

Taxa de poluare auto a fost redusa, de Guvern, prin ordonanta de urgenta, cu o treime, raportat la valoarea triplata aplicata incepand cu 15 decembrie 2008.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#taxa, # valoare, #document, #dovada , #Auto Romania