Retrospectiva 2013: Ford Craiova a trecut prin momente dificile in acest an

Luni, 30 Decembrie 2013, ora 09:49
1767 citiri
Retrospectiva 2013: Ford Craiova a trecut prin momente dificile in acest an

Fabrica Ford din Craiova a demarat din luna septembrie a acestui an procesul de intrerupere temporara a productiei de autoturisme B-Max si motoare EcoBoost ca urmare a cererii tot mai scazute de pe piata europeana, angajatii fiind trimisi periodic in somaj tehnic.

Acest proces a inceput mai intai la sectia operatiuni vehicule, in perioada 20 septembrie-4 octombrie, si a continuat in fiecare luna cu cate 7-10 zile lucratoare pana la sfarsitul anului. Pe perioada somajului tehnic, angajatii au primit 80% din salariul de baza, conform contractului colectiv de munca.

Odata cu acest proces, in perioada noiembrie-decembrie la fabrica din Craiova a fost deschisa o lista de plecari voluntare pe care s-au inscris circa 240 de angajati, ei luand decizia sa plece din fabrica in schimbul a pana la 24 de salarii compensatorii. Lista a fost deschisa pana la 11 decembrie, iar aceasta reprezinta o modalitate de reducere a schemei de personal fara disponiblizari impotriva vointei angajatilor.

Intreruperea productiei, reactie la situatia precara a pietei europene

Reprezentantii Ford au anuntat la sfarsitul lunii august ca oprirea temporara a productiei de masini la fabrica din Craiova este o reactie la situatia precara a pietei europene.

Ford Romania a demarat productia la fabrica din Craiova in 2012, odata cu lansarea modelului B-Max care este primul produs al acestei fabrici si prima masina romaneasca de 5 stele EuroNCAP. Tot in 2012, Ford Romania a inceput sa produca la Craiova si motorul EcoBoost pe benzina, de 1,0 litri in trei cilindri cu caracteristicile turbo si injectie directa, care a castigat titlul de Motorul International al anului 2012. In 2013, Ford a lansat la Craiova si productia celui de-al doilea motor Ecoboost (pe benzina) de 1,5 litri, care a si intrat in productia de serie.

Ford Europa a anuntat, in luna septembrie, ca va dubla capacitatea de productie la fabrica de motoare din Koln (Germania) pentru a satisface cererea de pe piata din Europa pentru motorul pe benzina EcoBoost de 1.0 l care in primele opt luni ale anului 2013 a crescut pentru toate modelele europene echipate cu acest motor: 44% pentru B - MAX , 32% pentru Focus , 26% pentru Fiesta si 24 la suta pentru C - MAX si Grand C - MAX.

Potrivit Ford Romania, dublarea capacitatii de productie a uzinei de motoare de la Koln nu are niciun impact asupra fabricii de motoare de la Craiova.

De asemenea, Ford a anuntat in luna iulie ca doreste sa incheie perioada de pierderi in Europa, ca nu intentioneaza sa faca noi reduceri a capacitatilor sale de productie in regiune si ca exista semne ca piata incepe sa se stabilizeze.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#inrerupere productie Ford Craiova, #fabrica Ford Craiova, #productie masini Ford , #Auto Romania