Romania are cea mai ieftina benzina din UE. Harta interactiva a pretului la carburant in lume

Sambata, 17 August 2013, ora 12:45
3824 citiri
Romania are cea mai ieftina benzina din UE. Harta interactiva a pretului la carburant in lume

In Romania exista cel mai mic pret al benzinei din Uniunea Europeana, arata un raport Oil Bulletin, potrivit caruia, la data de 12 august, un litru costa 1,27 euro, mai putin decat in Bulgaria sau in Italia.

O alta tara europeana cu pret mic la pompa este Estonia, unde un litru costa 1,31 de euro. La polul opus, printre tarile unde se inregistreaza cele mai mari preturi la carburant se numara Italia (1,76 euro ), Olanda (1,75 euro), Grecia (1,71 euro), Danemarca (1,69 euro) si Finlanda (1,67 euro).

Romanii platesc de 60 de ori mai mult pentru benzina decat venezuelenii, potrivit unui clasament care subiliniaza discrepantele dintre nivelurile de pret practicate de tarile lumii. Desi pretul combustibilului este impovarator pentru multi dintre romani, tara noastra se afla abia la jumatatea listei, iar in Europa, Romania se numara printre tarile care practica cele mai mici preturi, arata Business24 intr-un articol anterior.


via chartsbin.com

Totusi, pretul benzinei a crescut in tara noastra cu 2,8% de la inceputul anului, peste media europeana de 1,7%. Benzinariile din Romania afisau un pret mediu 1,26 euro/litru (5,7 lei) la pompa pentru benzina fara plumb cu cifra octanica 95, sub media europeana de 1,39 euro/litru, potrivit statisticilor lunii aprilie.

In Norvegia, in schimb, pretul benzinei era de 1,9 euro/litru (echivalentul a 8,6 lei), in crestere de 3,5% de la inceputul anului.

La polul opus, Belarusul este tara care practica cele mai scazute preturi la benzina, de 0,68 euro/litru (echivalentul a 3 lei), fara fluctuatii in acest an.

Benzina ieftina, salarii mici

Romania beneficiaza de unul dintre cele mai scazute preturi pentru benzina si motorina din Uniunea Europeana, insa costurile se resimt puternic, din cauza veniturilor mici. Un roman trebuie sa munceasca aproximativ opt ore ca sa poata plati carburantii pentru un drum dus-intors pe autostrada Bucuresti-Pitesti. In schimb, un danez trebuie sa munceasca doar o ora pentru a parcurge aceeasi distanta.

Doar ca un roman castiga, in medie, un venit brut de doi euro pe ora, in timp ce estonienii, 9,4 euro, potrivit Eurostat.

Asadar, pentru o distanta de 220 de km, la un consum de circa 6%, romanul va munci opt ore pentru a acoperi costul carburantilor (cirac 14 litri de benzina), in timp ce estonianul, aproape doua ore.

Doar bulgarii o duc mai prost decat romanii. La un castig salarial brut de 1,5 euro/h , un bulgar plateste 1,31 euro/ l benzina si 1,33 euro/l de motorina si trebuie sa munceasca 12 ore, pentru a putea procura 14 litri de benzina.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Rata anuală a inflaţiei va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm încetinit faţă de anul 2023 şi pe o traiectorie uşor mai ridicată decât cea anticipată în prognoza pe...
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
#pret benzina Romania, #pret benzina Europa, #pret benzina lume , #Auto Romania