AVAS a publicat anuntul de privatizare pentru Automobile Craiova

Vineri, 18 Mai 2007, ora 10:21
1055 citiri

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a publicat vineri anuntul de privatizare a firmei Automobile Craiova, care detine fabrica Daewoo Automobile Romania. AVAS asteapta oferte din partea investitorilor pana la 5 iulie.

Pana in prezent s-au aratat interesati de preluarea companiei producatorii americani General Motors si Ford, precum si firma rusa JSC Russian Machines.

Ofertele pot fi depuse pana la 5 iulie, la ora 16:00 si vor fi deschise in prezenta potentialilor cumparatori a doua zi, la ora 13:00. Garantia de participare la licitatie este de circa 3,3 milioane de lei (aproximativ un milion de euro).

Strategia de privatizare a Automobile Craiova prevede vanzarea intregului pachet de 72,4 la suta din actiuni, detinut de AVAS, impreuna cu participatia SIF Oltenia (22,06%) si cu cea a celorlalti actionari minoritari care isi exprima intentia de a vinde actiunile.

Daewoo Automobile Romania produce autoturisme si subansamble sub marca Daewoo, sub licenta GM Daewoo Auto Technologies. Automobile Craiova detine 49 la suta din capitalul Daewoo Automobile, restul fiind chiar in proprietatea firmei.

Cea mai mare pondere in evaluarea investitorilor o va avea pretul oferit. Ofertantii trebuie sa aiba o cifra individuala de afaceri de minim zece miliarde de euro pe an, precum si o productie de cel putin un milion de autoturisme pe an, pentru a fi acceptati.

Pretul pe actiune va reprezenta 30 la suta din grila de punctaj, iar investitiile asumate de ofertant vor avea o pondere de 25 de procente. Alte criterii care vor fi luate in calcul la departajarea competitorilor vor fi nivelul de integrare pe piata a uzinei din Craiova (25%) si numarul de autoturisme produse dupa privatizare (20%).

Investitorul va trebui sa asigure o productie la Craiova de 100.000 autoturisme dupa primii doi ani de la privatizare si de 200.000 unitati dupa o perioada de patru ani.

Automobile Craiova a anuntat ca va organiza, la 22 mai, o licitatie pentru selectarea consultantului care va elabora raportul de evaluare a companiei in vederea privatizarii, termenul limita de depunere a ofertelor fiind in ziua licitatiei.

Daewoo Automobile Romania a fost infiintata in urma cu peste zece ani ca firma mixta detinuta de statul roman, prin Automobile Craiova, si firma sud-coreeana Daewoo, care a fost preluata de producatorul american GM, pe fondul unor probleme financiare. Daewoo Automobile a rascumparat anul trecut actiunile detinute de compania coreeana Daewoo Motor la uzina de automobile, pentru 60 de milioane de dolari. Contractul de transfer al participatiei de 51% si tranzactia creantelor, intre Daewoo Motor Co si Daewoo Automobile Romania, a fost semnat in luna august 2006.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.mediafax.ro/ target=_blank>Mediafax</a>)

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...