Europa conditioneaza acordarea ajutorului de stat pentru Ford

Miercuri, 02 Decembrie 2009, ora 17:48
1567 citiri
Europa conditioneaza acordarea ajutorului de stat pentru Ford

Comisia Europeana (CE) a aprobat, cu anumite conditii, ajutorul de stat de pana la 57 de milioane de euro pe care Romania vrea sa il acorde companiei Ford Romania, pentru formarea profesionala a angajatilor fabricii de automobile de la Craiova.

Conditiile se refera la plata ajutorului in transe, prezentarea unor rapoarte anuale de catre Ford Comisiei Europene si Romaniei cu privire la programul de formare si cheltuielile suportate, respectiv la acordarea unor certificate de participare pentru angajatii fabricii de la Craiova, in care vor fi precizate continutul si durata formarii primite,precizeaza Mediafax.

Ford Romania va derula un program de formare a angajatilor actuali si viitori, in total 9.000 de persoane, de circa 185 de milioane de euro, pe care il va finanta cu 128 de milioane de euro.


"Ajutorul este conform cu normele UE privind ajutoarele pentru formare deoarece vizeaza redresarea unei disfunctionalitati de piata verificate, respectiv investitiile insuficiente in formare, si deoarece este adecvat ca instrument de politica. Ajutorul are un efect stimulativ demonstrat si se limiteaza valoric la acoperirea a 50% din costurile eligibile ale formarii generale si respectiv 25% din costurile eligibile ale formarii specifice. Cu toate acestea, pentru a garanta ca valoarea ajutorului corespunde cheltuielilor cu formarea suportate efectiv, ca denaturarea concurentei este minimizata, si ca angajatii beneficiaza integral de pe urma competentelor dobandite prin formare, Comisia a impus conditii cu privire la plata ajutorului, conditiile raportarii si monitorizarii", se arata intr-un comunicat al CE.


Comisarul pentru concurenta, Neelie Kroes, a declarat in comunicat ca ajutorul sprijina "un proiect de formare ambitios" care va produce efecte pozitive pentru angajatii de la fabrica din Craiova si pentru dezvoltarea regionala.


"Cu toate acestea, am impus conditii stricte pentru a ne asigura ca ajutorul indeplineste obiectivele vizate si nu creeaza denaturari nejustificate ale concurentei", a afirmat Kroes.


Programul Ford a fost notificat CE deoarece valoarea ajutorului depaseste pragul de doua milioane de euro prevazut de legislatie.


CE a avizat ajutorul de stat intrucat acesta vizeaza redresarea unei disfunctionalitati de piata verificate (investitiile insuficiente in formare), reprezinta un instrument adecvat pentru realizarea obiectivului vizat, are un efect stimulativ si este proportional cu costurile totale, se mai arata in comunicat.


Grupul american Ford a preluat in 2007, de la stat, compania Automobile Craiova.


Romania a acordat Ford garantii de 320 de milioane de euro, care acopera 80% dintr-un credit de la Banca Europeana de Investitii pentru finantarea investitiilor. 

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#ajutor, # ford, # conditii, # formare, # angajati , #Automobile