Ford cere prelungirea cu un an a termenelor contractuale la Automobile Craiova

Miercuri, 09 Iunie 2010, ora 17:45
1530 citiri
Ford cere prelungirea cu un an a termenelor contractuale la Automobile Craiova

Grupul Ford a cerut Guvernului prelungirea cu un an a termenelor contractuale privind investitiile si parametrii de productie care trebuie atinsi la Automobile Craiova pana in septembrie 2011, invocand criza financiara, solicitare care are mari sanse sa fie acceptata de Executiv.

Solicitarea a fost formulata in negocierile cu reprezentantii Guvernului privind incheierea unui act aditional la contractul de vanzare-cumparare incheiat in 2007 intre AVAS si Ford pentru pachetul majoritar de actiuni la Automobile Craiova.

"Cererea grupului american a fost ca acest contract de patru ani sa fie prelungit cu un an, la cinci ani, in ceea ce priveste obligatiile investitionale, invocandu-se criza financiara, si exista posibilitatea ca cererea sa fie acceptata de Guvern, avand in vedere situatia financiara la nivel mondial", au declarat, miercuri, agentiei MEDIAFAX, surse implicate in negocierile cu Ford.

Ford Motor a achizitionat in septembrie 2007 un pachet reprezentand 72,4% din actiunile Automobile Craiova, pentru 57 milioane euro.

Potrivit contractului, Ford Romania trebuie sa ajunga intr-un interval de patru ani, pana in septembrie 2011, la un volum de productie de peste 250.000 unitati, in caz contrar compania americana urmand sa plateasca statului daune de pana la 25% din valoarea achizitiei Automobile Craiova.

Nivelul sanctiunilor scade la 10% din valoarea contractului daca se produc intre 200.000 si 225.000 de vehicule si la 5% daca se construiesc intre 225.000 si 250.000 unitati.

La doi ani si jumatate de la achizitia uzinei din Craiova, Ford a asamblat aproximativ 400 de autovehicule, ceea ce insemna ca productia trebuie marita de 625 de ori intr-un an si jumatate.

La inceputul lunii mai, reprezentantii Ford a afirmat ca angajamentele vor ramane neschimbate.

"Angajamentul pe care Ford si l-a asumat fata de Craiova si Romania ramane neschimbat. Astfel, planul nostru este acela de a indeplini angajamentele asumate in privinta locurilor de munca, a investitiei si a capacitatii de productie. Toate aceastea se intampla in pofida crizei economice fara precedent, care a inceput de cand Ford a semnat contractul de privatizare", a declarat atunci, pentru MEDIAFAX, Nadia Crisan, membru al Consiliului de Administratie al Ford Romania.

Ulterior, dupa ce constructorul american a solicitat reanalizarea unor clauze, Guvernul a decis constituirea unei comisii de negociere privind incheierea unui act aditional la contractul de vanzare-cumparare de la Automobile Craiova.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#ford prelungire contract Automobile Craiova , #Automobile