Masinile din UE vor avea sistemul eCall

Miercuri, 09 Septembrie 2009, ora 18:02
1391 citiri
Masinile din UE vor avea sistemul eCall

Reprezentantii Asociatiei GSM, ce reuneste 800 de operatori de telefonie mobila din lume si peste 200 de firme din telecomunicatii, au semnat memorandumul UE de intelegere pentru implementarea eCall la bordul masinilor din intreaga Europa, a anuntat, miercuri, Comisia Europeana (CE), informeaza NesIn.

"eCall apeleaza automat numarul european unic pentru apeluri de urgenta - 112, atunci cand un automobil este implicat intr-un accident grav si trimite celui mai apropiat serviciu de urgenta informatii privind locul accidentului, chiar si atunci cand pasagerii nu stiu sau nu pot sa precizeze unde se afla", a precizat CE intr-un comunicat.

Implementarea eCall necesita o stransa colaborare intre autoritatile publice, constructorii de automobile si operatorii de telefonie mobila, iar odata generalizat, sistemul ar putea salva anual pana la 2.500 de vieti omenesti in UE si ar putea diminua gravitatea ranirilor cu 10-15%.

Activa in 219 tari, Asociatia GSM reuneste aproape 800 de operatori de telefonie mobila din lume si mai mult de 200 de societati, inclusiv producatori de telefoane mobile, companii de software, furnizori de echipamente, operatori de internet si organizatii de mass-media si de divertisment.

Pentru implementarea completa a eCall, sectoarele constructiei de automobile si telecomunicatiilor, precum si administratiile nationale din toate statele Uniunii Europene trebuie sa asigure dotarea serviciilor lor de urgenta, in special cea a centrelor de apel, cu echipamentul necesar prelucrarii apelurilor eCall. Mai multe tari membre, respecitve Danemarca, Franta, Irlanda, Letonia, Malta si Marea Britanie, nu sunt inca pregatite sa se angajeze, in principal din cauza unor probleme legate de costuri.

Alte 15 state membre ale UE (Austria, Cipru, Cehia, Estonia, Finlanda, Germania, Grecia, Italia, Lituania, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Olanda si Suedia), precum si Islanda, Norvegia si Elvetia au ajuns la un acord asupra modalitatilor comune de implementare a eCall, iar restul statelor din UE (Belgia, Bulgaria, Ungaria, Luxemburg, Romania si Polonia) sprijina eCall si doresc sa semneze acordul.

In ultimii doi ani, UE a investit aproximativ 160 milioane euro pentru cercetarea privind tehnologia informatiilor si comunicatiilor (IT&C) in domeniul transporturilor. Accidentele rutiere antreneaza pentru economia UE cheltuieli de peste 160 miliarde euro pe an.

Echiparea tuturor celor 230 de milioane de automobile din UE cu eCall ar putea permite economisirea a 26 miliarde euro pe an, iar sistemul eCall ar putea sa faciliteze si gestionarea aglomerarii traficului rutier si instalarea in automobile a unor servicii precum navigatia prin satelit, a mai anuntat Comisia.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#masini, #ecall, #implementare, #comisia, #europeana, #telefonie, #mobila, #ue, #gsm , #Automobile