Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

"Pactul auto" semnat de Sarkozy impune conditii dure pentru Renault si PSA

"Pactul auto" semnat de Sarkozy impune conditii dure pentru Renault si PSA

Presedintele francez Nicolas Sarkozy a anuntat ieri ca va acorda credite totale de 6,5 miliarde euro producatorilor auto PSA Peugeot Citroen, Renault si Renault Trucks, cu conditia mentinerii fabricilor din Franta si, pe cat posibil, a locurilor de munca, relateaza AFP.

"Ca sa permita producatorilor auto sa se pregateasca linistiti pentru ce va urma, statul va acorda fiecaruia dintre marii nostri producatori auto un imprumut de 3 miliarde euro, pe o durata de 5 ani", a declarat Sarkozy, la sfarsitul unei intalniri cu reprezentantii industriei auto.

In schimbul creditelor cu o dobanda preferntiala de 6%, "Renault si PSA si-au luat angajamentul sa nu inchida niciuna dintre uzinele lor pe durata imprumuturilor si sa faca toate eforturile posibile, pentru a evita disponibilizarile", a atras atentia presedintele francez.

"Este un angajament pe care il salut, pentru ca ne asigura ca o criza acuta dar temporara nu va distruge o parte a bazei noastre industriale si a stiintei productiei de automobile", a adaugat Sarkozy.

Planul prevede, totodata, dublarea ajutorului acordat diviziilor de creditare ale Renault si PSA, anuntat in decembrie in cadrul unui plan de relansare a economiei, la 2 miliarde euro. Ajutorul acordat subcontractorilor din sectorul auto a fost, de asemenea, dublat, la 600 milioane euro.


Potrivit declaratiilor secretarului de stat pentru industrie, Luc Chatel, Renault Trucks - subsidiara a grupului suedez Volvo - va primi un credit de circa 500 milioane euro.

"Pactul auto" prevede si o conventie care majoreaza indemnizatia pentru somaj partial a angajatilor din sectorul auto, in schimbul mentinerii locurilor de munca de catre constructori, potrivit acordului.

Sectorul auto reprezinta circa 10% din piata muncii din Franta.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1209 ori
Citeste mai multe despreauto citroen peugeot renault sarkozy