''Prima Masina'' ar putea duce la o crestere anuala a vanzarilor auto cu un miliard de lei

Joi, 16 Octombrie 2014, ora 09:05
1348 citiri
''Prima Masina'' ar putea duce la o crestere anuala a vanzarilor auto cu un miliard de lei

Vanzarile de autovehicule situate in palierele joase de pret sau masinile putin poluante cu litraj mic si consum redus de combustibil ar putea creste cu pana la un miliard de lei datorita programului "Prima masina", se arata in Nota de Fundamentare a proiectului de Ordonanta Privind programul de stimulare a cumpararii de autoturisme noi.

"Cresterea anuala a vanzarilor ar putea ajunge pana la un miliard de lei, ceea ce are capacitatea de a conduce la o crestere economica de 0,1% cumuland efectele lantului de productie, import si distributie, inclusiv serviciile conexe din sectorul auto", se mentioneaza in document.

Prin Memorandumul cu tema "Prima masina" s-a aprobat initierea de catre Ministerul Economiei si Ministerul Finantelor Publice a actelor normative in vederea lansarii programului guvernamental "Prima masina", destinat in principal tinerilor cu varsta cuprinsa intre 18 si 35 ani, dar si celorlalte categorii de varsta, pentru achizitionarea primei masini noi.

"Prin garantarea de catre stat a creditului acordat pentru achizitionarea unui autoturism nou si avand in vedere faptul ca un numar redus de banci dispun de produse de creditare pentru autoturisme, corelat cu accesul foarte dificil la credite al persoanelor cu venituri reduse, apreciem ca se creeaza conditiile initierii unui produs bancar competitiv, cu consecinte pozitive directe asupra cresterii vanzarii de autoturisme noi si a segmentelor orizontale conexe. Prin Program se stimuleaza cumpararea autoturismelor mai putin poluante, prin fixarea unei garantii de stat mai mari pentru automobilele mai putin poluante", se arata in proiect.

Prin adoptarea OUG privind programul de stimulare a cumpararii de autoturisme noi se doreste implementarea unui mecanism de garantare care va conduce la diversificarea paletei de produse de credite auto la costuri inferioare celor practicate la momentul actual, avand in vedere gradul ridicat de colateralizare a unui credit pentru achizitia de autoturisme in comparatie cu un credit de consum pentru nevoi personale fara garantii materiale.

"Prin autoturism nou in sensul Programului se intelege orice autovehicul produs in spatiul intracomunitar sau provenit din import definit conform art.3 pct.2 din O.G. nr.27/2011 privind transporturile rutiere, cu modificarile si completarile ulterioare, care nu a mai fost detinut in proprietate de catre o alta persoana conform cartii de identitate a autoturismului si care indeplineste cel putin cerintele minime ale standardului EURO 5, achizitionat de la un comerciant din Romania care are ca obiect de activitate vanzarea autovehiculelor noi si al carui pret de achizitie nu depaseste suma de 50.000 lei, la care se adauga TVA", se mentioneaza in proiectul de OUG.

Cine sunt beneficiarii programului

Beneficiarul Programului este persoana fizica ce indeplineste cumulativ urmatoarele conditii: la data solicitarii creditului garantat declara pe propria raspundere ca nu a mai detinut in proprietate un alt autoturism nou; indeplineste conditiile prevazute in normele de aplicare a prezentei ordonante de urgenta; nu inregistreaza obligatii de plata restante la bugetul general consolidat si nu inregistreaza restante la plata altor credite bancare.

Prin acest Program persoanele fizice pot achizitiona un singur autoturism.

Ministerul Finantelor Publice este autorizat sa mandateze Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) in vederea emiterii de garantii in numele si in contul statului, in favoarea institutiilor de credit si a institutiilor financiare nebancare care acorda credite persoanelor fizice pentru achizitia unui autoturism nou in cadrul Programului.

Plafonul anual al garantiilor care pot fi emise, conditiile de acordare a acestora si de eligibilitate a institutiilor de credit si a institutiilor financiare nebancare si a persoanelor fizice beneficiare ale Programului, regulile de gestionare a garantiilor, precum si modalitatea de distribuire a sumelor incasate din valorificarea garantiei se stabilesc prin normele de aplicare a prezentei ordonante de urgenta.

In baza contractului de garantare se va inscrie in Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare o ipoteca legala mobiliara asupra autoturismelor achizitionate in cadrul Programului in favoarea statului roman, reprezentat de Ministerul Finantelor Publice, precum si in favoarea finantatorilor, proportional cu procentul de garantare, valabila pana la stingerea tuturor obligatiilor de plata aferente creditului garantat acordat in cadrul Programului.

Institutia de credit/institutia financiara nebancara are dreptul la plata valorii de executare a garantiei in cazul producerii riscului de credit, in conditiile Programului. Sumele rezultate din executarea garantiilor de stat acordate de FNGCIMM prin Program, in numele si in contul statului, se platesc finantatorului de catre Ministerul Finantelor Publice de la bugetul de stat pe baza documentelor justificative prezentate de FNGCIMM si se recupereaza de la beneficiarul Programului in conditiile prezentei ordonante de urgenta.

Creantele rezultate din garantiile acordate si platite institutiilor de credit si a institutiilor financiare nebancare in cadrul Programului sunt asimilate creantelor bugetare a caror colectare si recuperare prin executare silita se efectueaza de Agentia Nationala de Administrare Fiscala. Sumele incasate sunt venituri ale bugetului de stat, si se incaseaza intr-un cont de venituri bugetare distinct.

Normele de aplicare a Ordonantei vor fi elaborate si supuse aprobarii Guvernului in termen de maximum 15 zile lucratoare de la data intrarii in vigoare.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#prima masina, #program automobile , #Automobile