Sarkozy vrea un plan european de sustinere a industriei auto

Sambata, 28 Februarie 2009, ora 22:45
3945 citiri
Sarkozy vrea un plan european de sustinere a industriei auto

Nicolas Sarkozy, seful statului francez, incearca sa prelungeasca seria de castiguri obtinute de presedintia franceza a Uniunii Europene (UE), solicitand un plan european de sustinere a industriei auto, comenteaza, in editia online, publicatia franceza Le Figaro.

Agasat de procesul "protectionismului" facut cu voce tare de Comisie Europeana (CE) si de unele state membre, Nicolas Sarkozy, a hotarat sa nu ramana indiferent, duminica, la summitul informal ce va avea loc la Bruxelles. Sarkozy ar trebui, totusi, sa abordeze intalnirea pe un ton optimist: unda verde asteptata de la Comisia Europeana pentru planul francez de sustinere a sectorului auto are mari sanse de a atenua tensiunile vii din ultimele saptamani, scrie Le Figaro.

Sarkozy i-a iritat, de altfel, profund pe oficialii de la Praga anuntand, in 9 februarie, ca planul francez de sustinere a industriei auto, de 7,8 miliarde euro, este conditionat de refuzul oricarei 'delocalizari' in "Cehia sau altundeva". Premierul liberal al Cehiei, Mirek Topolanek, al carui stat este primul producator de automobile din Europa de Est, denuntase la momentul respectiv "un protectionism" inacceptabil.

Publicatia franceza scrie ca reactia a deschis o cutie a Pandorei a criticilor antifranceze, reluate mai ales de alte tari est-europene, cum ar fi Slovenia unde, la fel ca in Cehia, se afla o uzina a companiei Peugeot-Citroen PSA. Aprobarea de catre Bruxelles a masurilor de sustinere a industriei auto decise de catre oficialii de la Paris, mai scrie Le Figaro, nu ar urma sa il 'deturneze' pe Nicolas Sarkozy de la revendicarea unui plan european pentru sectorul auto.

Seful statului francez a pledat, de altfel, pentru un astfel de plan in cursul unei vizite de joi de la o uzina a PSA. De asemenea, unele declaratii de la Palatul Elysee, sediul presedintiei franceze, aratau ca ar fi de dorit "o sustinere atat de mondiala pe cat se poate".

"Automobilele intereseaza intreaga Europa, exista uzine peste tot si exista cumparatori peste tot", scrie Le Figaro, citand declaratii de la Palatul Elysee. Publicatia franceza adauga ca aceleasi surse citate anterior au estimat ca "planul francez este in conformitate cu regulile pietei interne". Franta, de altfel, nu este singura in aceasta batalie.

Confruntate cu greutati economice accentuate, Spania si Italia prevad, de asemenea, masuri conditionate de mentinerea locurilor de munca de pe teritoriul lor, iar sase tari europene au inaintat la Bruxelles planuri de sprijin.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#sarkozy, # auto, # criza , #Automobile