Tariceanu: Auto, industria numarul 1 in Romania

Vineri, 16 Mai 2008, ora 14:51
1443 citiri
Tariceanu: Auto, industria numarul 1 in Romania

Industria automobilului incepe sa devina un element economic important, probabil cel mai important sector economic din Romania, a declarat primul ministru Calin Popescu Tariceanu.

Premierul a precizat ca Romania a devenit deja cel mai important constructor de automobile din Europa de sud-est si, odata cu intrarea in productie a fabricii Ford de la Craiova, Romania va deveni principala tara producatoare de automobile din Europa Centrala si de sud est, inaintea Poloniei, a Cehiei, Ungariei, Slovaciei.

'Este un lucru ce va contribui in mod semnificativ la consolidarea economiei romanesti, la realizarea unui obiectiv privind o economie care sa fie in acord proportional, as spune ca pondere, cu dimensiunea tarii. Suntem a saptea tara ca marime din Europa.

In mod normal economia trebuie sa fie, ca pondere, la acelasi nivel, dar economia romaneasca va trebui in continuare sa fie sustinuta si sigur ca in acest moment se contureaza cel putin doi poli de competitivitate, domeniul IT si domeniul industriei de automobile.

Domeniul industriei de automobile nu poate fi unul complet daca nu vom avea si aceasta industrie extrem de numeroasa, cu foarte multe locuri de munca, care este industria de piese si componente si va trebui ca prin politicile pe care le vom duce in viitor sa ajutam la consolidarea acestor sectoare.

Nu cred, sau mai bine zis am convingerea ca Romania nu trebuie sa ramana o tara atractiva pentru investitii numai prin prisma costului fortei de munca, astazi coborat' , a spus seful Executivului.

Tariceanu a aratat ca cresterea economica va fi suportul penrtu crestearea salariilor in continuare si trebuie cautat elementul competitivitate in alt fel decat prin costurile reduse de munca.

'Ieri, in Germania, am discutat foarte clar cu investitorii germani si nu i-am lasat sa-si faca iluzii, nu are sens sa ne gandim ca Romania trebuie sa fie competitiva in zona europeana prin costul fortei de munca.

Trebuie sa dezvoltam sectoarele de cercetare, de inovare, de conceptie pt produse, unde capitalul uman, resursa umana sa poata sa fie valorificata si prin aceasta sa ne castigam competitivitatea. Mai trebuie ca sistemul educational sa-l adaptam cat mai rapid astfel incat sa sustina oamnei de buna calitate, pregatiti profesional, dezvoltarea acestui sector', a mai spus primul ministru.

El a subliniat ca, pentru un loc de munca creat intr-o fabrica constructoare de automobile, sunt cel putin patru locuri de munca create in industria de piese si de componente.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...