Chiritoiu: companiile ar putea scapa de amenzi daca respecta legea

Marti, 11 Ianuarie 2011, ora 14:08
1141 citiri
Chiritoiu: companiile ar putea scapa de amenzi daca respecta legea

Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a declarat marti ca autoritatea de concurenta a introdus o prevedere legala prin care unele companii anchetate in cazuri de abuz de pozitie dominanta pot scapa de sanctiuni daca promit ca respecta legea.

"Am primit deja solicitari de la cateva companii care promit ca stau cuminti si respecta normele de concurenta. Dar acest lucru nu se poate intampla decat in cazurile de abuz de pozitie dominanta, nu si intr-acelea de tip cartel. Scopul nostru intai de toate este ca ei sa se indrepte si sa respecte Legea Concurentei, si nu neaparat sa-i amendam.

Oricum, Consiliul Concurentei este cel care decide in ultima instanta cine scapa de amenda si cine nu", a spus Bogdan Chiritoiu.

In plus, prin OUG 75/2010 a fost modificata Legea Concurentei.

"Noile prevederi permit Consiliului Concurentei sa fie mai flexibil si sa poata interveni cu mai multa celeritate si eficienta ori de cate ori este nevoie, astfel incat consumatorii sa beneficieze de cele mai bune produse si servicii la preturi concurentiale", spun oficialii autoritatii de concurenta.

Un alt aspect avut in vedere prin modificarea Legii Concurentei a fost cel legat de durata mare a proceselor ce au ca obiect contestarea sanctiunilor aplicate de Consiliul Concurentei.

Ca urmare, a fost introdusa prevederea conform careia o decizie a Consiliului Concurentei poate fi suspendata de Curtea de Apel Bucuresti doar cu conditia platii unei cautiuni de 30% din amenda stabilita prin decizia atacata. In acest fel, solutionarea litigiilor va fi urgentata prin implicarea reala si efectiva in desfasurarea procesului a agentilor economici care au platit deja cautiunea.

Consiliul Concurentei (CC) a aplicat anul trecut amenzi in valoare de 132,5 milioane lei (31,49 mil. euro), fiind sanctionate 49 de intreprinderi si o asociatie, CECCAR, pentru practici anticoncurentiale, dar si pentru furnizarea de informatii inexacte (Raiffeisen Bank), potrivit raportului pe 2010.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#chiritoiu, #lege, #amenzi, #companii , #Cele mai bune masini