Cele mai afectate resturante de criza au fost cele de lux, patronii acestora fiind obligati sa caute solutii pentru a supravietui. Sarcina este una destul de dificila , mai ales in contextul in care cei mai fideli clienti erau bancherii si dezvoltatorii imobiliari, reprezentantii unor domenii care s-au confruntat de asemenea cu efectele crizei.
In anul crizei, consumatia de pe o zi intreaga a echivalat de cele mai multe ori cu o nota de plata a unui singur client, din vremurile bune.Directorul resturantului Arcade, Crin Serb, povesteste pentru Evenimentul Zilei ca cea mai dificila perioada a anului a fost in aceasta vara, pe perioada vacantei, cand incasarile de la sfarsitul unei zile nu depaseau 600 de lei.
In ceea ce priveste scaderea incasarilor si a numarului de clienti generate de criza, Serb spune ca daca anul trecut consumatia medie de persoana se ridica la 200 de lei, in 2009, nota de plata medie nu a depasit 150 de lei, iar cel mai scump meniu comandat tot in acest an a fost de 60 de euro.
Cele mai multe localuri de lux din Bucuresti asteapta acum perioada Sarbatorilor pentru a compensa pierderile inregistrate in timpul anului cu organizarea de evenimente pentru companii.