Ce piese auto cumpara cel mai des romanii si cat cheltuie

Vineri, 18 Septembrie 2015, ora 11:17
1996 citiri

Orice masina ai avea in garaj, fie ca este una ieftina sau una de lux, cu siguranta va avea nevoie si de cateva piese noi la un moment dat.

Masina, orice sofer stie, are nevoie mereu de investitii pentru a ramane intr-o stare buna si pentru a-si atinge performantele promise de producator.

In tara noastra, e nevoie chiar mai des sa schimbi piesele deoarece drumurile nu sunt in cea mai buna forma, iar piesele se deterioreaza relativ repede.

Cele mai cumparate piese auto in 2014

Daca ne referim la piesele auto de schimb, reparatiile cu piese auto originale maresc costurile cu 22%. Spre exemplu, in functie de piesele auto de schimb pe care alege, costul emdiu al reparatiilor este in cazul pieselor aftermarket de 965 de lei, in cazul celor aftermarket 965 de lei si in cazul pieselor auto provenite din dezmembrari, asadar second hand, costul mediu este de 1.085.

In 2014, cele mai vandute piese auto in tara noasta au fost cele de la sistemul de suspensie, cele de la sistemul de franare, si cele consumabile, in general filtre, se arata intr-o analiza publicata in Curierul National.

O explicatie pentru care cele mai cumparate piese auto sunt cele de suspensie este faptul ca drumurile din Romania au numeroase denivelari, gropi si chiar cratere, astfel ca masina se va uza mult mai repede, iar aceste piese de schimb auto vor trebui inlocuite in mult mai putina vreme.

O alta explicatie este si faptul ca varsta medie a masinilor care cirula la noi in tara este destul de mare, romanii preferand in general sa cumpere autoturisme la mana a doua decat sa faca achizitii noi.

In mod evident, un parc auto cu o varsta medie mai mare va avea nevoie de mai multe reparatii si de schimbarea pieselor auto.

Un alt factor care influenteaza achizitiile de piese auto este si calitatea masinilor care compun parcul auto.

In ceea ce priveste piata pieselor auto, un factor important il reprezinta si investitiile pe care este dispus soferul sa le faca in componentele pentru masina sa.

Spre exemplu, daca alegi sa schimbi o piesa defecta cu una care fucntioneaza dar este deja uzata, probabil ca va trebui sa schimbi din nou si piesa aceea, astfel ca va trebui sa faci o noua achizitie.

Cu cat calitatea piesei auto creste, cu atat mai mult timp vei avea la dispozitie pana sa fie necesar sa faci inca o achizitie si inca o investitie in automobilul respectiv.

Cat cheltuie romanii pe piese auto si reparatii

O analiza citata de Agerpres arata ca romanii platesc in medie 1.120 de lei pe an pentru reparatia masinii, doar 81 de procente alegand un service.

Acelasi studiu arata si ca femeile sunt dispuse sa scoata mai multi bani din buzunar pentru reparatia masinii si inlocuirea pieselor auto, in timp ce barbatii sunt mai zgarciti cand vine vorba de piese auto.

15% dintre romani merg sa-si repare masina la un mecanic particular, iar 5% dintre soferii din tara noastra aleg sa deschida singuri capota si sa rezolve probleme.

Costurile reparatiilor sunt principalul motiv pentru care majoritatea romanilor prefera sa-si repare singru masina si sa-si inlocuiasca piesele auto in garajul propriu.

Spre exemplu, cei care aleg sa-si remedieze defectiunile de la masina singuri platesc in medie 782 de lei pe an, cei care merg la mecanici particulari platesc 935 de lei pe an, in timp ce soferii care merg la service-uri platesc 1.270 de lei pe an.

Bineinteles, costul mai scazut vine la pachet si cu dezavantaje, unul dintre ele fiind faptul ca reparatiile dureaza mai mult, in cazul celor care aleg sa-si repare singuri masinile si sa-si inclouiasca singuri piesele auto, reparatiile dureaza in medie 5 zile pe an, in timp ce la un service nu va fi nevoie de mai mult de 4 zile.

Femeile platesc mai mult decat barbatii atunci cand vine vorba despre repararea masinii si montarea unor piese auto noi.

Astfel pretul mediu pe care il plateste o femeie pentru acest lucru este de 1.200 de lei pe an, in timp ce barbatii platesc 1.100 de lei.

Aceasta diferenta vine si din faptul ca barbatii sunt in general cei care fac reparatiile singuri si sigur ca si costul este mai scazut.

HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat recent trei noi smartphone-uri sub marca proprie: HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ și HMD Pulse. În cadrul unei întâlniri online care a avut loc pe 17 aprilie, Adam Ferguson,...
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Compania Infinix Mobility, cunoscută pentru tehnologiile inovative și telefoanele de buget, mid-range și high-end, își extinde acum operațiunile pe piața din România. Fondată în 2013,...
#piese auto masina, #defectiuni masina piese, #piese auto online , #Magazin auto