Automobilul cu hidrogen, noua moda pentru soferii ecologisti

Duminica, 18 Martie 2012, ora 10:45
3703 citiri
Automobilul cu hidrogen, noua moda pentru soferii ecologisti
Masina cu hidrogen de la Honda

Masina electrica, ce poate fi incarcata in jumatate din timpul necesar umplerii unui rezervor cu benzina si care poate merge sute de kilometrii, nu mai este o utopie.

Ceea ce parea, pana nu demult, desprins din scenariile SF a devenit realitate, relateaza CNN. Asa arata noile masini cu hidrogen pe care marii producatori auto, printre care Toyota si Hyundai, planuiesc sa le scoata pe piata in curand.

In timp ce aceste companii vor lansa automobilele in serii limitate si doar in anumite tari pana in 2015, Honda si Mercedes-Benz vand deja in sistem de leasing astfel de masini unor clienti din California de Sud.

General Motors are, de asemenea, 100 de SUV-uri ce functioneaza pe baza de hidrogen aflate deja in garajele clientilor. Unele dintre acestea sunt utilizate in cadrul armatei.

Masinile cu hidrogen intra in categoria celor electrice insa, inloc sa stocheze electricitatea in baterii, o genereaza in celulele de combustibil. Acestea combina gazul hidrogenat cu oxigenul intr-un proces care creaza apa si un curent de electricitate.

Electricitatea alimenteaza masina intr-un timp mult mai scurt decat in mod normal.

In SUA exista initiative pentru acordarea de subventii pentru achizitionarea de automobile cu hidrogen.

Cine si-o permite

In ciuda beneficiilor aduse de masinile cu hidrogen, exista doua mari probleme: preturile ridicate si infrastructura de alimentare.

"Masinile cu hidrogen vor costa mai mult decat alte automobile electrice deoarece vorbim aici de tehnologie de urmatoare generatie", a declarat Charles Freese, seful departamentului de dezvoltare a automobilelor cu hidrogen din cadrul GM.

Vestea buna este ca macar sunt mai ieftine decat erau la inceput. Atat GM cat si Toyota spun ca au taiat din costurile de productie a vehiculelor cu pana la 90% in ultima perioada.

Acest lucru inseamna ca masinile in care se investeau 1 milion de dolari acum cativa ani, costa in prezent doar 100.000 de dolari. Insa pretul este in continuare prea mare pentru consumatori.

"Targetul este sa ajungem la un pret de 50.000 de dolari", a declarat purtatorul de cuvant al Toyota, John Hanson.

A doua mare problema este infrastructura de alimentare a masinilor. In prezent, doar cei care locuiesc langa Los Angeles au unde sa-si incarce vehiculele cu hidrogen.

"Infrastructura va fi dezvoltata cel mai devreme in 2015 - 2016", a declarat Freese de la GM.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#masina electrica, #masina ecologica, #masina hidrogen, #masina toyota, #general motors, #ecologie , #Masini electrice