Romania investeste 53 de milioane de euro in statii de incarcare pentru masinile electrice

Luni, 10 Februarie 2020, ora 13:37
2015 citiri
Romania investeste 53 de milioane de euro in statii de incarcare pentru masinile electrice
Foto: Pixabay

Comisia Europeana a aprobat, luni, o schema de sprijin public prin care Romania va acorda 53 de milioane de euro pentru statii de reincarcare a vehiculelor cu emisii scazute, informeaza un comunicat de presa al executivului comunitar.

Potrivit Comisiei Europene, masura planificata de Romania pentru a sustine crearea unei retele de statii de reincarcare a vehiculelor electrice respecta normele UE privind ajutoarele de stat. Masura va contribui la reducerea emisiilor de CO2 si a altor emisii poluante, fara a distorsiona in mod nejustificat concurenta pe piata unica.

"Romania va contribui la combaterea schimbarilor climatice, in conformitate cu obiectivele stabilite de Pactul Ecologic European. Aceasta schema va reduce emisiile nocive generate de autovehicule si va imbunatati sanatatea cetatenilor, fara a distorsiona in mod nejustificat concurenta", a declarat vicepresedintele Comisiei Europene, Margrethe Vestager.

Se preconizeaza ca schema, care va avea un buget de 53 de milioane euro si va acoperi perioada 2020 - 2025, va stimula investitiile in statii de reincarcare a vehiculelor hibride si a vehiculelor electrice cu baterie din Romania. Aceasta va acoperi zonele urbane, suburbane si rurale si isi propune sa dezvolte o retea de statii de reincarcare pe intreg teritoriul tarii.

Schema este deschisa tuturor operatorilor economici care indeplinesc anumite criterii, de exemplu in ceea ce priveste echiparea cu prize. Beneficiarii vor fi selectati printr-o procedura deschisa si transparenta de ofertare, iar sprijinul va fi acordat sub forma de granturi.

Comisia a evaluat masura de ajutor in temeiul normelor privind ajutoarele de stat, in special articolul 107 alineatul (3) litera (c) din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene, care permite statelor membre sa sprijine dezvoltarea anumitor activitati economice de interes comun, in anumite conditii.

Comisia considera ca masura va favoriza cresterea considerabila a ponderii vehiculelor cu emisii scazute, aducand o contributie majora la reducerea emisiilor de CO2 si de poluanti, in conformitate cu obiectivele UE in materie de clima si mediu, precum si cu tintele stabilite de Pactul ecologic european.

De asemenea, Comisia a constatat ca ajutorul va fi acordat prin intermediul unei proceduri concurentiale de ofertare si ca se vor institui garantiile necesare pentru ca ajutorul sa fie limitat la minimul necesar.

Comisia a concluzionat ca schema aduce o contributie la obiectivele in materie de mediu si clima ale UE care depaseste orice posibila denaturare a concurentei si a schimburilor comerciale cauzata de ajutor. Pe baza acestor motive, Comisia a aprobat masura in temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.

Pactul ecologic european prezentat in decembrie 2019 stabileste masuri care urmaresc ca Europa sa devina primul continent neutru din punct de vedere climatic pana in 2050. Pentru atingerea neutralitatii climatice, este necesara o reducere cu 90% a emisiilor generate de transporturi pana in 2050.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Cântărețul Mihai Trăistariu are câteva apartamente pe care le închiriază pe litoralul românesc, la Mamaia, drept pentru care artistul a anunțat că își dorește să angajeze o cameristă...
Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Toate drepturile bănești au fost distribuite către pensionari până la jumătatea lunii aprilie, transmite Compania Națională "Poșta Română" joi, 18 aprilie. Conform operatorului...
#reincarcare masini electrice, #statii incarcare masini electrice Romania , #Masini electrice