Merkel vrea baterii europene pentru vehiculele electrice: Va fi extrem de important in urmatoarele decenii

Marti, 25 Septembrie 2018, ora 15:30
3786 citiri
Merkel vrea baterii europene pentru vehiculele electrice: Va fi extrem de important in urmatoarele decenii
Foto: CC0 Creative Commons

Dezvoltarea de catre Uniunea Europeana (UE) a propriei sale productii de baterii pentru vehiculele electrice este "extrem de importanta", pentru a-si asigura rolul in industria auto, care trece la mobilitatea trece la mobilitatea electrica, a declarat, marti, cancelarul german Angela Merkel, intr-o conferinta desfasurata la Berlin, transmite Reuters.

"Daca China inaugureaza aici primul centru de productie de baterii pentru vehiculele electrice, atunci e dragut. Atunci bateriile sunt facute si in Europa. Dar nu stiu daca nu e visul nostru sa le producem noi insine in UE. Inca sustin ca trebuie sa ne dezvoltam capacitatea strategica de a produce si baterii pentru vehiculele electrice. Cred ca va fi extrem de important in urmatoarele decenii", a declarat Merkel.

Nemtii incep sa adopte vehiculele electrice, expertii estimand ca, pana in 2022, un milion de automobile electrice hibride sau echipate cu baterii vor rula pe drumurile din Germania.

Obiectivul initial al Guvernului de la Berlin era ca, pana in 2020, sa existe un milion de automobile electrice in Germania, dar interesul scazut al cumparatorilor a fortat autoritatile sa abandoneze aceasta tinta.

Saptamana trecuta, un comitet guvernamental de consultanta a anuntat ca recentele subventii acordate cumparatorilor au impulsionat vanzarile, astfel incat este posibil ca, pana in 2022, un milion de automobile electrice hibride sau echipate cu baterii sa ruleze pe drumurile din Germania.

Datele oficiale arata ca luna trecuta s-au vandut 460.000 automobile electrice si hibride in Germania si aproximativ 13.500 statii de incarcare.

Producatorii auto germani, afectati de scandalul emisiilor (Dieselgate), ofera in prezent 33 de modele electrice si hibride, analistii estimand triplarea acestei cifre in urmatorii ani.

Cel mai mare producator de baterii pentru vehicule electrice din China - CATL - va construi prima sa fabrica europeana in Germania, pentru a furniza baterii litiu-ion grupului auto german BMW. In iunie, CATL a anuntat ca a incheiat un contract important cu BMW si analizeaza potentialele locatii pentru facilitatea de producere a bateriilor din Europa, iar oficialii din landul Turingia au incurajat compania chineza sa foloseasca o unitate din Erfurt, in estul tarii.

Markus Duesmann, seful departamentului de achizitii de la BMW, a declarat ca grupul german vrea sa preia in urmatorii ani baterii in valoare de patru miliarde de euro de la CATL. Oficialii chinezi au dat asigurari ca fabrica din Erfurt este doar primul lor pas in Europa si sunt luate in considerare si alte locatii.

La fabrica CATL vor fi create aproximativ 600 de locuri de munca, iar pana in 2022 productia va ajunge la 14 gigavati pe ora.

CATL este deja furnizor al producatorilor auto chinezi SAIC Motor Corp si Geely si are acorduri cu firmele auto internationale.

In prezent, majoritatea bateriilor pentru vehiculele electrice se produce in Asia, piata fiind dominata de firmele nipone Panasonic si NEC, grupurile sud-coreene LG si Samsung, de companiile chineze BYD si CATL, si de Tesla in SUA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#baterii masini electrice, #masini electrice Europa , #Masini electrice