Microbuze fara sofer pe strazile din Olanda. Tu te-ai urca in asa ceva?

Marti, 22 Septembrie 2015, ora 11:00
4007 citiri
Microbuze fara sofer pe strazile din Olanda. Tu te-ai urca in asa ceva?
Foto: wepods.nl

Olandezii vor testa din aceasta toamna un model de vehicul electric autonom pe traseele de transport in comun din doua orase, specialistii sperand ca din primavara anului viitor acestea sa intre in uz si in alte zone.

Este vorba despre WEPod, o cuseta electrica fara sofer, pe care cercetatorii Universitatii Wageningen o considera cea mai buna solutie pentru transportul urban din Olanda.

Vehiculul poate lua pana la sase pasageri si isi alege rutele in functie de comenzile primite, potrivit The Telegraph.

Orasele Wageningen si Ede din provincia Gerlderland vor fi primele care vor introduce in trafic aceste vehicule autonome, incepand cu luna noiembrie.

Chiar daca la Rotterdam, Londra si Milton Keynes s-au introdus in parcuri si alte zone lipsite de trafic auto diverse vehicule de transport calatori, WePod este primul microbuz fara sofer care va opera pe strazi, printre masini.

Pentru inceput, vehiculul autonom nu va fi supus unor teste foarte grele, fiind tinut deoparte in orele de varf din trafic, noaptea sau in conditii meteo dificile.

In restul timpului, localnicii vor putea sa comande un microbuz electric fara sofer folosind o aplicatie de pe telefonul mobil prin care sa specifice locul de imbarcare si destinatia.

Vehiculul va avea in dotare o gama larga de echipamente care sa-l ajute sa se ghideze in trafic - camere video, laser, radar si GPS. La interior, alte camere video vor monitoriza conditiile in care sunt transportati pasagerii.

WEPod este conceput sa atinga o viteza maxima de 25 km/h, iar calatoria se va dovedi destul de interesanta, in conditiile in care masinuta electrica va selecta singura itinerariul in functie de informatiile din teren.

De altfel, acestea vor fi completate frecvent de imaginile filmate de camerele video externe amplasate pe vehicul, rolul acestora fiind de a cartografia si memora traseele cele mai convenabile, oferind si o alternativa in cazul in care sistemul GPS da erori.

Microbuzul electric fara sofer a fost conceput de compania franceza de robotica EasyMile si construit de Citymobil2, in cadrul unui proiect cu fonduri europene pentru descoperirea celor mai sigure solutii de transport urban in Europa.

Pana acum, WEPod a reusit sa -i dovedeasca eficienta in cadrul unor teste desfasurate in orasul finlandez Vantaa, unde a transportat peste 19.000 de pasageri, dar si in campusul universitatii EPFL din Lausanne, Elvetia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
#solutii transport urban, #microbuz autonom, #autonomie transport urban Olanda, #vehicul electric WEPod , #Masini electrice