Revolutia electrica: Tesla tocmai a intrecut Ford ca valoare de piata

Marti, 04 Aprilie 2017, ora 11:57
15475 citiri
Revolutia electrica: Tesla tocmai a intrecut Ford ca valoare de piata
Foto: Guidelux

Producatorul de masini electrice Tesla a reusit sa atinga o valoare de piata mai mare decat cea a rivalilor de la Ford, actiunile companiei fondate de Elon Musk apreciindu-se cu peste 7 procente, in urma raportarii unei cresteri record a productiei de masini electrice in primul trimestru al acestui an.

Dupa inchiderea sedintei de tranzactionare din 3 aprilie, valoarea de piata a Tesla a ajuns la 49 de miliarde de dolari, cu 3 miliarde mai mult decat cea inregistrata de Ford, anunta BBC.

In primele trei luni ale anului, Tesla a livrat peste 25.000 de automobile electrice, marcand o crestere neasteptata, de aproape 70%, a productiei, fapt care a starnit automat si interesul investitorilor pentru compania americana.

Cifra reprezinta o treime din totalul masinilor puse in vanzare anul trecut de catre Tesla, dar nu se apropie nici pe departe de vanzarile raportate de Ford in 2016: 6,7 milioane automobile.

In schimb, investitorii par sa exulte cand vine vorba de compania lui Elon Musk, iar acest lucru se vede clar in evolutia pe piata a actiunilor, intretinuta, ce-i drept, si de date mult mai concrete, cum ar fi punerea in vanzare, incepand cu acest an, a unui automobil Tesla mai ieftin: Model 3.

"Cu 5 ani in urma, nimeni nu stia ce este Tesla. Acum lumea isi doreste o masina Tesla. Practic, pe piata americana, a uzurpat BMW din pozitia de automobil aspirational", este de parere Ben Kallo, analist pentru tehnologii electrice la Robert W. Baird.

Secretul pare sa stea in capacitatea de inovare a fondatorului Elon Musk si in viziunea acestuia despre viitorul apropiat, elemente pe care Kallo le considera un fel de "praf magic" capabil sa creeze o aura stralucitoare in jurul brandului Tesla.

"Aceasta companie ascunde mai multe surprize decat stim noi intre cei patru pereti ai biroului directorial", spune analistul.

Numai ca Elon Musk nu face niciun secret din drumul pe care vrea sa impinga firma fondata de el, iar planurile sale prind contur foarte rapid, asa cum a fost si cazul fabricii de baterii din Nevada, considerata acum cea mai lunga cladire din lume, dupa o investitie de 5 miliarde de dolari.

Din perspectiva lui Musk, astfel de operatiuni gigantice desfasurate de Tesla vor duce in scurt timp la accelararea procesului de inovatie si vor reduce cu 30% costurile de productie a bateriilor electrice destinate atat alimentarii automobilelor, cat si a locuintelor sau birourilor.

Modul in care Musk intelege sa faca afaceri a primit si un vot de incredere din partea gigantului Tencent din China, care a achizitionat luna trecuta un pachet de 5% din actiunile Tesla pentru 1,78 miliarde de dolari.

Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Îngrijirea personală este un subiect ce ar trebui să privească orice persoană. De multe ori, este asociată doar cu doamnele și domnișoarele, însă și bărbații au la fel de mare nevoie...
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
Obținerea unei culturi sustenabile, cu randament ridicat, este un proces provocator din cauza diverșilor factori care pot influența triticalele: condițiile meteo și de sol, dezvoltarea...
#Elon Musk, #valoare piata Tesla, #industrie auto, #masini electrice , #Masini electrice