Cat costa intretinerea unei masini

Vineri, 31 Iulie 2015, ora 10:01
1373 citiri
Cat costa intretinerea unei masini
Foto: leasingoperational.com

O intrebare la care invariabil ajunge orice proprietar sau administrator al unui business la un moment dat este daca achizitionarea unei masini este, intr-adevar, avantajoasa, din punctul de vedere al investitiilor.

Desigur ca, din punct de vedere al utilitatii, va usura o serie de activitati esentiale. Insa, analizand din punct de vedere financiar, o astfel de investitie nu este intotdeauna cea mai fericita.

O masina va presupune existenta mai multor costuri. Din categoria cheltuielilor financiare, enumeram costurile de capital, deprecierea, dobanda, taxa leasing si taxele administrative.

La capitolul taxelor si impozitelor, precizam rovigneta, ITP-ul, impozitul anual, inmatricularea si radierea, precum si taxa de poluare.

De asemenea, se adauga asigurarile, serviciile obisnuite (precum mentenanta, reparatiile, anvelopele, diversele inlocuiri sau monitorizarea), precum si costurile administrative (personalul specific, sistemele informatice si cheltuielile de regie).

In aceste cazuri, cea mai potrivita varianta de analiza devine leasing-ul financiar versus leasing-ul operational.

In prima, ce-i drept, avantajul este ca autoturimul (sau autoturismele) va ramane in posesia proprietarului si include cheltuielile financiare, precum costurile de capital, deprecierea, dobanda, taxa leasing sau taxele administrative.

De cealalta parte, un autoturism procurat prin leasing operational va include toate cheltuielile financiare mentionate anterior, dar si taxele si impozitele, asigurarile, service-ul complet, servicii de mobilitate, servicii de monitorizare sau cheltuielile administrative.

Din punctul de vedere al riscurilor reprezentate de valoarea reziduala a masinii, schimbarile de legislatie, modificarea taxelor si a impozitelor, fluctuatiile cheltuielilor sau imobilizarea masinii in service, balanta inclina, din nou, catre varianta leasing-ului operational. In cazul acesta, firma de leasing operational va acoperi toate riscurile. In cazul leasing-ului financiar, riscurile vor fi suportate de client.

Iata mai multe aspecte ale costurilor de intretinere pentru o masina, intr-o analiza realizata recent de portalul Leasing Operational.com:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#costuri intretinere masina, #leasing operational , #Masini noi