Programul Rabla avanseaza

Marti, 30 Mai 2006, ora 10:48
1560 citiri

Cuantumul primei de casare ramane acelasi ca si in 2005, dar se mareste cu 10% numarul beneficiarilor.

Guvernul a decis sa reia si in acest an programul de stimulare a innoirii parcului national auto. Suma totala alocata acestui program este de 49,5 milioane de lei noi, care vor proveni din Fondul pentru Mediu. Programul se aplica in limita acestei sume, pana la data de 12 decembrie 2006. Valoarea primei de casare ramane la 3.000 de lei noi, similar cu nivelul anului trecut. In schimb, daca banii alocati in 2005 au fost folositi pentru casarea a 15.000 de autovehicule, in acest an numarul celor care isi vor putea inlocui rablele s-a majorat cu zece puncte procentuale, pana la 16.500.

"Daca nu intervine nici un lucru neprevazut, ne-am propus ca in 30 de zile cetatenii sa poata beneficia de prima de casare. In luna iulie, credem ca cetatenii vor putea sa se inscrie in acest program", a afirmat Barbu.

Potrivit actului normativ, orice proprietar de autoturism poate beneficia de prima de casare de 3.000 de lei, daca varsta masinii este cel putin egala sau mai mare de 12 ani. Suma, acordata ca prima de casare, se acorda o singura data si va fi scazuta din pretul de achizitie al autoturismului nou.

Potrivit lui Barbu, primul pas pe care cetatenii trebuie sa-l faca este sa se inscrie la un producator, importator sau distribuitor validat pentru achizitionarea unui autoturism nou. Cu nota de inscriere va adresati unuia dintre operatorii economici autorizati, conform prevederilor legale in vigoare referitor la activitati de colectare si dezmembrare a autovehiculelor scoase din uz. De aici, veti primi un certificat de distrugere, pe care il veti prezenta circumscriptiilor financiare sau la politie pentru a va radia autovehiculul uzat.

Ultimul pas este sa va intoarceti la producatorul, importatorul sau distribuitorul auto autorizat care a fost validat in acest program si sa achizitionati automobilul nou.

Pe ansamblul anului 2005, peste 2.100 de romani si-au inlocuit vechile Dacii cu una noua. Alianta Renault-Nissan a vandut 700 de autoturisme noi. Pentru al doilea producator local, Daewoo, au optat 561 de clienti. Pe celelalte poziti s-au situat marcile Fiat si Peugeot, cu 105 autoturisme, respectiv 88 de unitati. Autoturismele Citroen noi au fost achizitionate prin acest program de un numar de 75 de clienti.

Datele privind numarul de unitati si marcile au fost publicate in momentul in care 13.000 din plafonul maxim de 15.000 de potentiali beneficiari si-au exprimat interesul pentru acest program. Dintre acestia, 10.281 au reusit in 2005 sa-si depuna un dosar, dar numai o treime detine, in prezent, masina prin acest program. Restul nu au putut face dovada inmatricularii in Romania a autoturismului, de acum 12 ani.

  Masini Noi si Masini Rulate

www.directnews.ro - Topul stirilor zilei

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...