APIA vrea ca "Rabla" sa continue

Luni, 05 Octombrie 2009, ora 19:13
1727 citiri
APIA vrea ca "Rabla" sa continue

Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA) doreste ca programul "Rabla" sa continue chiar si fara posibilitatea ca o persoana sa poata casa pana la trei masini vechi pentru una noua si chiar daca vanzarile inregistrate de dealeri sunt slabe.

"Deoarece actul normativ care modifica modul de desfasurare a ultimei etape a programului de stimulare a innoirii parcului auto national pentru anul 2009 (denumit si "Rabla" - n.r.) nu a fost inca promovat datorita procedurilor de reglementare necesare, aceasta ultima etapa a programului risca sa nu se deruleze in forma deja anuntata de catre Ministerul Mediului.

Noua formula prevedea posibilitatea de a achizitiona un automobil nou pe baza a pana la trei autovehicule casate", se arata intr-un comunicat al APIA remis, luni, agentiei MEDIAFAX.

Asociatia estimeaza ca ultima etapa a "Rabla" (1 septembrie - 11 decembrie) se va desfasura pana la sfarsit pe baza coordonatelor cunoscute, care prevad ca achizitia unui automobil sau autovehicul comercial usor prin "Rabla" poate fi realizata prin casarea unui automobil sau vehicul comercial usor mai vechi de zece ani, plus diferenta de bani (numerar, credit sau leasing).

Ministerul Mediului propunea, la inceputul lunii septembrie, introducerea de vouchere cu valoarea de 3.800 de lei pentru casarea masinilor mai vechi de zece ani, numarul maxim de astfel de bonuri fiind de trei. APIA precizeaza, in comunicat, ca dealerii validati sa vanda masini prin "Rabla" au livrat 4.500 de unitati in luna septembrie.

Acest volum face ca numarul masinilor care mai pot fi casate, pana la 11 decembrie, sa fie de circa 34.000, mai mult de jumatate din tinta de 60.000 de masini stabilita de autoritati pentru intregul an. Potrivit oficialilor companiilor auto, tinta de 60.000 de unitati nu va fi atinsa.

"Programul de innoire a parcului auto, cunoscut de toti ca fiind «Rabla», nu mai este atractiv pentru ca deja nu mai reprezinta o noutate si nu mai sunt doritori", a declarat vicepresedintele APIA Brent Valmar, la sfarsitul lunii iulie.

El preciza atunci, avand in vedere ca programul nu mai este atractiv, ca dealerii s-ar putea descurca in 2010 fara "Rabla", daca economia ar fi stabila.

Cu toate acestea, APIA doreste, potrivit comunicatului transmis luni, ca Guvernul sa aprecieze utilitatea programului de innoire a parcului auto, "acesta fiind un obiectiv national din punct de vedere al mediului si care se constituie, in acelasi timp, intr-un instrument viabil de politica sectoriala pentru industria auto". 

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#apia, #auto, #masini, #rabla , #Masini vechi