Piesele auto second-hand, tot mai cautate de soferi

Marti, 11 August 2015, ora 14:07
1689 citiri
Piesele auto second-hand, tot mai cautate de soferi
Foto: gratisography.com

Piata auto din tara noastra este dominata de achizitii second-hand, romanii preferand sa-si cumpere masini la mana a doua din diverse motive, unul dintre ele, si cel mai important, fiind faptul ca preturile sunt mult mai accesibile in acest segment. Insa romanii nu cumpara doar masini rulate, ci si piese auto second hand, tot din aceleasi considerente.

Statisticile pietei auto de la noi

Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile, care publica lunar o statistica legata de situatia vanzarilor de automobile de la noi din tara, atrage atentia asupra faptului ca romanii prefera masinile si piesele auto-second hand si ca parcul auto national este din ce in ce mai invechit si, in mod automat, mai poluant.

In primele sase luni ale anului 2015, inmatricularile second hand au avut o crestere de 14% fata de aceeasi perioada a anului precedent. Statul si-a propus sa stimuleze vanzarile de masini noi si chiar vanzarile de masini ecologice prin doua programe: "Rabla" si "Prima Masina".

Niciunul dintre ele nu s-a dovedit insa a fi foarte eficient, romanii optand in continuarea pentru masinile la mana a doua, chiar daca statul le dadea ceva beneficii celor care isi doreau un automobil nou.

"Rabla" a avut un oarecare succes si a contribuit la innoirea parcului auto, insa programul "Prima Masina", ce avea ca obiectiv incurajarea si ajutarea tinerilor sa achizitioneze o masina noua, este deja considerat un esec din cauza procedurilor greoaie pe care le presupune.

Daca atunci cand vine vorba despre achizitia de masini noi, romanii isi indreapta atentia in mod evident catre Dacia, cand discutam despre masinile second-hand, soferii romani prefera marca germana Volkswagen. In topul preferintelor regasim si Opel, Ford, BMW si Audi. Si piesele second-hand, provenite din dezmembrari sunt foarte cautate de automobilistii romani, care opteaza pentru varianta mai ieftina atunci cand vine vorbe despre schimbarea unor piese.

De ce prefera romanii piesele second hand?

Bugetul este cel care primeaza adesea atunci cand soferii romani fac achizitii pentru masinilor lor. In timp ce piesele originale au preturi ceva mai ridicate, iar piesele aftermaket sunt si ele destul de scumpe, in functie de producator, piesele second hand au un cost relativ scazut, iar pretul poate fi de multe ori negociat.

In plus, majoritatea soferilor prefera sa achizitioneze piese second-hand, dar originale decat noi si aftermarket, despre a caror provenienta nu stiu mare lucru si care pot fi de o calitate scazuta.

Un alt motiv care ii face pe clienti sa se indrepte spre piesele auto provenite din dezmembrari este acela ca vor gasi toate piesele de care au nevoie intr-un singur loc, fara sa fie nevoie sa caute prea mult in magazine de specialitate, iar in centrele care se ocupa cu comercializarea acestora pot gasi piese auto care provin dintr-o masina ca a lor, ceea ce garanteaza ca piesa se va potrivi. In plus, tot in aceste centre se gasesc si piese mai rare, care nu se mai fabrica pentru modele mai vechi.

Pe de alta parte, achizitionarea pieselor auto rulate, desi mai avantajoasa ca pret, are si cateva dezavantaje importante. Returnarea produselor se face mai greu, iar uzura unei piese nu e foarte usor de stabilit in cazul unor piese. Se pot intampla si situatii in care chiar daca este comandata o piesa in functie de marca, model, anul fabricatiei si motorizare, ea sa nu se potriveasca pe masina.

Crestere pe toate liniile

Fie ca vorbim despre piese si masini noi, fie ca ne referim la cele second hand, un lucru se poate spun cert: piata auto din tara noastra este intr-o crestere continua, iar specialistii preconizeaza cresteri si in anii urmatori.

Dupa ce criza a facut ca vanzarile din domeniul auto sa se prabuseasca, se pare sa romanii incep din nou sa isi permita o masina, fie ea noua sau rulata. Acest lucru s-a vazut clar la finalul lunii iunie, care, potrivit statisticilor celor de la Asociatia Producatorilor si Importatorilor Auto din Romania, a fost cea mai buna luna a pietei auto de la noi din ultimii sase ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#piese auto second hand, #piese auto dezmembrari , #Masini vechi