Programele de tip "Rabla" au influentat pozitiv economia doar in Germania si SUA

Joi, 03 Septembrie 2009, ora 16:29
1677 citiri
Programele de tip "Rabla" au influentat pozitiv economia doar in Germania si SUA

Prima de casare a influentat semnificativ economia si consumul doar in Germania si Statele Unite, unde sumele acordate de stat au fost mai generoase, iar cumparatorii au preferat in mare masura masinile produse local, sustine un analist chestionat de Les Echos.

In schimb, efectul macroeconomic este "aproape nul" in Franta, francezii preferand masinile ieftine fabricate in Slovacia, Turcia sau Romania, ceea ce afecteaza balanta comerciala in 2009, considera economistul sef al Oddo Securities, Bruno Cavalier, citat de cotidianul Les Echos.

Evolutia din Franta a fost cauzata de valoarea mica a primei de casare, de numai 1.000 de euro, si de ponderea redusa, de doar 3,5%, a valorii achizitiilor de masini in consumul total, programul generand, astfel, doar un efect marginal la stabilizarea consumului, explica analistul.

Cavalier considera, totusi, ca ar putea aparea un efect pozitiv in cazul in care masinile ieftine din import cumparate cu prime de casare in Franta vor fi reexportate ulterior in alte tari, precum Germania.

"La nivel macroeconomic, efectele (primei de casare) nu sunt vizibile decat in tarile unde sumele alocate au fost importante, respectiv in Germania in primul semestru din 2009 si in Statele Unite in trimestrul al treilea. Punctual, cresterea economica a fost sustinuta de aceasta masura, dar trebuie sa ne ferim sa extrapolam aceste efecte", afirma Cavalier, preluat de NewsIn.

El avertizeaza ca exista riscul ca, odata cu incetarea acordarii de prime de casare, cresterea sa fie imediat anulata, de unde si dorinta autoritatilor din Franta de a prelungi programul cel putin doi ani.

Analistul arata ca prima de pana la 2.500 euro acordata in Germania - denumita "ecologica" - a avut un efect important. Astfel, numai in primul semestru, cheltuielile pentru cumpararea de automobile au insumat 36 miliarde euro, fiind cu 23% mai mari decat in semestrul similar din 2008, din care circa 7 miliarde reprezinta cheltuieli suplimentare.

In general, nemtii cumpara masini mai mari si mai bine echipate decat francezii sau italienii.

Scaderea productiei auto, comparativ cu 2008, a incetinit la jumatate intre februarie si iunie 2008. In plus, prima de casare a determinat cresterea consumului cu 1% si a produsului intern brut al Germaniei cu 0,6%, in prima jumatate a acestui an, potrivit analistului. in schimb, biroul de statistica din Germania estimeaza ca achizitiile de automobile ale populatiei au scazut cu 1%.

Un efect similar ar fi vizibil in Statele Unite, unde programul american de prime de casare - prin care se ofera un bonus de pana la 4.500 dolari (3.165 euro) pentru scoaterea din uz a unei masini vechi - a generat 690.000 de tranzactii pana la finalizarea sa, in 24 august, iar subventiile s-au ridicat la 2,87 miliarde dolari.

Analistul Oddo sustine ca "rata de crestere a economiei reale in trimestrul al treilea a fost sustinuta in proportie de 0,25% (respectiv 1% in ritm anualizat) de acordarea primei de casare".

Un program de acordare de prime de casare - programul "Rabla" - se deruleaza in prezent si in Romania, insa cu un succes limitat in primele doua etape, cand s-au folosit doar jumatate din cele 40.000 de prime disponibile.

Pentru faza a treia a programului, statul a decis extinderea acestuia si la firme, acordarea de pana la trei tichete valorice, fiecare de cate 3.800 lei, pentru cumpararea unei masini noi, precum si posibilitatea ca o persoana sa poata lua o masina mai veche de zece ani pentru casare de la cei care nu au bani sa intre in acest program.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut semnificativ pentru a doua lună consecutiv în România. Dacă pe parte de construcții inginerești prăbușirea începută în ianuarie a fost...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#economie, #germania, #rabla, #sua , #Masini vechi