Programul "Rabla" reincepe pe 25 aprilie

Vineri, 23 Martie 2007, ora 08:36
2629 citiri

Proprietarii masinilor mai vechi de 12 ani se pot inscrie in programul de innoire a parcului national auto dupa data de 25 aprilie, cand va fi publicata lista producatorilor autorizati sa participe in program, a declarat, joi, ministrul mediului si gospodaririi apelor Sulfina Barbu.


"Astazi (joi - n.r.) au fost publicate in Monitorul Oficial instructiunile privind derularea programului de innoire a parcului national auto in anul 2007. Dupa aceasta data, in termen de 15 zile, producatorii interesati se pot inscrie in program. Ulterior, in zece zile sunt analizate cererile producatorilor, urmand sa fie publicata lista celor acceptati in program. Estimam, asadar, ca in termen de 28 de zile, sa fie publicata lista pe pagina de Internet a Administratiei Fondului pentru Mediu astfel incat de la sfarsitul lunii aprilie cetatenii sa se poata inscrie in program", a spus ministrul mediului.

Potrivit ministrului Sulfina Barbu, decizia Guvernului de a prelungi acest program si in anul 2007 a fost determinata de cererilor cetatenilor in acest sens, precum si de eficienta pe care a dovedit-o experienta anilor 2005 si 2006. "Programul si-a dovedit eficienta atat din punctul de vedere al reducerii emisiilor de poluanti, cat si al sigurantei in trafic. In anii 2005 si 2006 au fost scoase din trafic 29.717 autoturisme uzate. in acest fel, a fost redusa emisia de dioxid de carbon cu 700.000 de kg", a explicat Sulfina Barbu.

Aceasta a mentionat ca numarul masinilor uzate care vor fi scoase din uz in anul 2007 prin acest program este 16.500, iar valoarea totala a fondurilor alocate pentru suma de casare este de 49.500.000 lei.

De acest program pot beneficia persoanele fizice, proprietari sau mostenitori ai unui autoturism functional inmatriculat in Romania, a carui vechime depaseste 12 ani. Masina veche urmeaza sa fie radiata, iar, in baza certificatelor de distrugere a autoturismului si de radiere proprietarul primeste o suma de casare in valoare de 3.000 de lei, care va fi virata in contul de trezorerie al producatorului validat la care acesta este inscris pentru achizitionarea unei masini noi.

Actele cu care proprietarul trebuie sa se prezinte la producatorul auto sunt copiile legalizate ale buletinului sau cartii de identitate, certificatului de inmatriculare al autoturismului uzat, certificatului de distrugere al acestuia si originalul certificatului de radiere. De asemenea, este necesara nota de acceptare a producatorului. In cazul in care masina a facut obiectul unei mosteniri, dosarul trebuie sa cuprinda si o copie legalizata a certificatului de mostenitor.

In ceea ce priveste noutatile pe care le aduce programul in acest an, Sulfina Barbu a precizat ca, fata de anii precedenti, programul incepe mai devreme, desfasurandu-se in trei etape, nu in doua cum a fost in 2005 si 2006.

Prima etapa se va desfasura in perioada 25 aprilie-31 august, a doua este programata intre 1 septembrie si 12 noiembrie, iar ultima dintre ele va fi intre 13 noiembrie si 12 decembrie.

Beneficiarii primei de casare trebuie sa indeplineasca aceleasi conditii ca in anii anteriori: autoturismul sa fie in proprietate sau mostenit, sa aiba o vechime de cel cel putin 12 ani, sa predea autoturismul vechi pentru a fi casat si sa cumpere altul nou de la un producator autorizat.

In 2005 au fost alocate pentru acest program 43.821.000 de lei, iar in 2006 - 45.330.000 de lei.

In 2006, prin programul de stimulare a innoirii parcului national auto au fost scoase din uz 15.110 de masini vechi. Potrivit reprezentantilor Ministerului Mediului, anul trecut programul Rabla a fost realizat in proportie de 92% , pentru ca din cele 16.500 de masini cuprinse in program, 1.390 au ramas nevandute.

Cele mai multe autoturisme contractate in 2006 au fost de la Daewoo (5.270), urmata de Renault (4.016), Porche (marcile Audi, Seat, Porche, Volkswagen - 1.796), Dacia (1.362), si Fiat (674).

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...