Trei rable pentru o masina noua

Miercuri, 02 Septembrie 2009, ora 16:23
4298 citiri
Trei rable pentru o masina noua

Pentru ca datele de pana acum arata ca programul Rabla nu prea s-a bucurat de prea mult succes, Ministerul Mediului a introdus, in cea de-a treia etapa a programului, o noua masura de stimulare. Persoanele fizice si juridice pot sa caseze cel mult trei masini vechi si, astfel, sa primeasca pana la 11.400 lei ca sa-si cumpere o masina noua.

Decizia vine la o zi dupa ce datele Fondului de Mediu au aratat ca, in primele doua etape, programul a fost accesat doar pe jumatate.

Masura va intra in pachetul anticriza pentru care Guvernul isi va asuma raspunderea in fata Parlamentului, a anuntat Ministerul Mediului intr-un comunicat preluat de NewsIn.

In etapa a doua a programului Rabla au fost scoase din circulatie numai 9.649 de autoturisme, iar in prima etapa au fost scoase din uz 11.543 de autoturisme, din totalul de 40.000 disponibile pentru primele doua faze.

In 2009, in vederea implementarii acestui program a fost alocata suma de 190 milioane lei, pentru scoaterea din uz a unui numar de 50.000 autoturisme de la populatie, precum si 38 milioane lei pentru innoirea flotelor auto ale firmelor.

Astfel, in noua varianta a programului, proprietarul unui autovehicul mai vechi de 10 ani, care este inmatriculat in Romania inainte de 31 decembrie 2006 si care a predat autovehiculul uzat spre casare unui operator economic autorizat, obtinand ulterior un certificat de distrugere, poate obtine un tichet valoric.

"Tichetele valorice sunt destinate exclusiv cofinantarii achizitiei unui autovehicul nou, putandu-se utiliza in acest scop contravaloarea cumulata a unui numar de maximum 3 tichete valorice", a mai anuntat ministerul. Potrivit comunicatului, detinatorul tichetului valoric poate fi altul decat proprietarul autovehiculului predat spre casare.

Ministerul Mediului a mai precizat ca, pentru firme, tichetele valorice se elibereaza distinct de cele pentru persoane fizice, iar utilizarea lor se face numai pentru cumpararea de autovehicule noi pentru firme. "Persoanele juridice nu pot achizitiona autovehicule noi in nume propriu utilizand tichete valorice emise pentru persoane fizice. Acelasi regim se aplica si persoanelor fizice", se mai arata in comunicat.

Tot in pachetul anticriza au mai fost incluse unele masuri de completare a exceptiilor de la plata taxei pe poluare si de extindere a sferei programelor ce pot fi finantate prin Fondul de Mediu.

Astfel, de la plata taxei de poluare vor fi masinile mobile nerutiere, ale caror motoare respecta normele privind poluarea chimica si a caror deplasare pe drumurile publice este in general limitata numai la si de la locul de munca, precum si autovehiculele aflate in proprietatea persoanelor cu handicap grav sau accentuat, independent de detinerea permisului de conducere de catre proprietarul autovehicului.

De asemenea, din Fondul de Mediu vor putea fi finantate si proiecte de inchidere a depozitelor de deseuri neconforme.

"Aceste programe vor avea ca beneficiari autoritatile locale aflate in dificultate si care nu isi pot indeplini angajamentele asumate prin tratatul de aderare la Uniunea Europeana", se mai arata in comunicatul Ministerului Mediului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

5 lucruri de care trebuie să ții cont atunci când cumperi o mașină second hand
5 lucruri de care trebuie să ții cont atunci când cumperi o mașină second hand
Te afli în căutarea unei mașini second hand? Este un pas important în viața ta de șofer. Achiziționarea unei mașini poate fi o experiență palpitantă, dar și plină de provocări. Cu...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#bani, #masina, #prima, #rabla , #Masini vechi