Vine vacanta! Pregateste-ti masina pentru drum cu o vizita la service si cu piese noi si sigure

Luni, 07 Decembrie 2015, ora 15:31
1640 citiri
Vine vacanta! Pregateste-ti masina pentru drum cu o vizita la service si cu piese noi si sigure
Foto: Chris Peeters

Zilele libere aferente sarbatorilor de iarna ne fac pe toti sa ne gandim la vacanta si la escapade la munte. Pentru ca distractia sa nu fie umbrita de evenimente neplacute, ar trebui sa-ti iei masuri preventive pentru a avea un drum linistit. O vizita la service si inlocuirea pieselor auto uzate cu unele noi iti vor asigura o vacanta frumoasa, lipsita de incidente pe drum.

Cauciucuri de iarna si piese auto noi pentru siguranta ta

Conform legislatiei romanesti, odata ce vine prima ninsoare, masina ta trebuie sa fi echipata cu anvelope de iarna. Poti achizitiona cauciucuri pentru sezonul rece atat din magazinele care vand piese auto noi, cat si din cele care comercializeaza piese auto second hand.

Specialistii recomanda sa alegi anvelope noi, insa daca bugetul te determina sa cumperi cauciucuri la mana a doua, acorda o atentie sporita uzurii acestora si cumpara doar de la vanzatori de incredere.

Franele sunt esentiale atunci cand circuli in conditii de iarna. Pe carosabil se poate forma polei, astfel incat eficienta franelor este putin redusa, iar daca ele sunt foarte uzate, ar putea sa duca la accidente rutiere cu consecinte grave. Verifica piesele din sistemul de franare si schimba componentele uzate - placutele, discurile.

Nu pleca la drum fara sa verifici fluidele masinii. Uleiul de motor, antigelul, lichidul de frana, precum si cel pentru spalarea parbrizului sunt foarte importante daca vrei sa ai un drum linistit. Daca a trecut ceva vreme de cand nu ai mai schimbat fluidele, e cazul sa mergi la un service auto si sa rezolvi aceste aspecte.

In timpul iernii, acumulatorul unei masini este mult mai solicitat decat in alte perioade din an, motiv pentru care ar trebui sa verifici starea lui de functionare. Daca bateria este foarte veche si exista riscul ca masina sa nu mai porneasca din cauza ei, ar trebui sa iei in calcul si schimbarea acestei piese.

Verifica instalatia de climatizare si schimba piesele defecte

Daca pe timpul verii nu te deranja foarte tare faptul ca instalatia de climatizare nu era in cea mai buna stare, iarna e cazul sa intervii si sa inlocuiesti piesele auto cu probleme. Nu poti avea parte de un drum linistit in vacanta daca vei conduce cand ti-e frig.

In acelasi timp, cand termperaturile scad sub 0 grade si este pusa in functiune instalatia de incalzire, s-ar putea ca geamurile sa se abureasca si sa-ti reduca vizibilitatea. Pentru a preintimpina astfel de neplaceri, verifica filtrul de aer si pe cel de polen si inlocuieste-le daca este cazul. Pretul lor nu este unul foarte ridicat, insa ele sunt deosebit de importante pentru confortul tau.

Fa o verificare a sistemului de incalzire a masinii deoarece o defectare a lui cand ai de facut un drum lung poate sa strice o vacanta frumoasa. Schimba piesele auto defecte si bucura-te de o temperatura placuta pe drum.

Fii pregatit pentru orice scenariu

Daca planuiesti o vacanta mai lunga, trebuie sa ai in vedere ca vremea poate sa schimbe radical, iar in timpul iernii asta poate sa insemne un viscol puternic si conditii vitrege de drum.

Nu pleca la un drum lung pe timpul iernii fara sa ai in portbagaj toate cele necesare unei situatii de urgenta. Este mai bine sa le ai si sa nu le folosesti decat sa ramai in pana, pe viscol, si sa nu mai poti porni masina.

Pe langa trusa de prim ajutor, care nu ar trebui sa-ti lipseasca niciodata din masina, in sezonul rece e bine sa ai si lanturi antiderapante pentru zapada, o lopata, benzina/motorina de rezerva, cabluri de alimentare cu curent, precum si un saculet cu nisip si sare. Nu strica sa ai in masina nici o patura pentru ca nu se stie niciodata cum va fi drumul la intoarcere.

Daca vara mai poti sa mai amani schimbarea unor piese uzate, iarna iti asumi un risc mult mai mare daca alegi sa circuli avand piese cu probleme. Este intodeauna mai bine sa previi orice probleme pe care ar putea sa le aiba masina si este, in acelasi timp, mai economic sa schimbi toate componentele defecte la timp, inainte sa fie prea tarziu si inainte sa afecteze si alte piese.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#piese auto iarna, #schimb piese iarna, #service masina iarna, #pregatit masina vacanta , #Masini vechi